Đurović sa Gašparikovom: Saradnja Crne Gore i UNDP-a da bude nastavljena na korist građana

Đurović istakla da je UNDP tokom pandemije koronavirusa bila ključni posrednik u nabavci lične i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, neophodnih medicinskih sredstava i drugog materijala za zdravstvene ustanove

1639 pregleda 2 komentar(a)
Gašparikova i Đurović, Foto: Skupstina.me
Gašparikova i Đurović, Foto: Skupstina.me

Dugogodišnja uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-a treba da bude nastavljena i u narednom periodu na korist građana i građanki Crne Gore.

To je zaključeno na današnjem sastanku predsjednice Skupštine Danijela Đurović sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom, koju je primila u oproštajnu posjetu.

Đurović je, saopšteno je iz Skupštine, zahvalila Gašparikovoj na saradnji, angažmanu i posvećenosti koje je pokazala u snaženju partnerstva UNDP-a i Crne Gore tokom svog mandata.

Đurović je istakla da su kvalitet projektnih rješenja koja je inicirao UNDP i podrška koju je pružio Vladi Crne Gore u njegovoj realizaciji doprinijeli bržem i efikasnijem razvoju nacionalnih politika, strateških programa i praktičnih rješenja u dostizanju razvojnih ciljeva i Agende 2030, te naglasila da programi saradnje sa UNDP-em u potpunosti korespondiraju sa strategijom unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkim ciljevima naše zemlje.

Iskoristivši priliku da zahvali UNDP-u na podršci koju je pružio Crnoj Gori u odgovoru na pandemiju COVID-19, Đurović je potencirala da je ova organizacija bila ključni posrednik u nabavci lične i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, neophodnih medicinskih sredstava i drugog materijala za zdravstvene ustanove.

"Ona je ponovila interes za dalje produbljivanje podrške UNDP-a tokom pregovaračkog procesa s EU, posebno u dijelu izgradnje i jačanja kapaciteta, reformskim procesima i definisanju razvojnih politika u oblastima važnim u procesu evropskih integracija. Na tom fonu, izrazila je uvjerenje da će se uspješna saradnja nastaviti u narednom periodu i kroz implementaciju novog Okvira saradnje za održivi razvoj između Vlade Crne Gore i UN sistema (UNSDCF) za period 2023-2027", navodi se u saopštenju Skupštine.

Gašparikova je podsjetila da je, osim ovim Okvirom, dugotrajna, konstruktivna i otvorena saradnja UNDP-a sa crnogorskim institucijama potvrđena i petogodišnjim programskim dokumentom koji je fokusiran na dobro upravljanje za smanjenje siromaštva i nejednakosti, rodnu ravnopravnost, zaštitu životne sredine, adaptaciju na klimatske promjene uz inkluzivni zeleni rast.

"Ona je istakla da je UNDP usmjeren na upravljanje prirodnim resursima, ljudski razvoj i socijalnu inkluziju, kao i jačanje povjerenja u institucije, s ciljem unapređenja i postizanja jednakog pristupa građana i građanki kvalitetnim, inkluzivnim i uzajamno podržavajućim sistemima zdravstva, obrazovanja, zaštite i dostojanstvenog rada – kroz prevazilaženje socijalne isključenosti i rodne neravnopravnosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: