Milović: Poslanici glasali za izmjene Zakona o predsjedniku, sada mole Ustavni sud da ih ukine

"Ukaz će nastaviti da egzistira u pravnom prostoru, sve dok se ne sprovede određena radnja ka njemu, a svaka sa kojom se licitira u javnom prostoru je neustavna i imaće konsekvence, kako pravne, tako i političke, i znam da ćemo i u jednima i drugima imati aktivnu ulogu i dati snažan odgovor"

23323 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Milović, Foto: Boris Pejović
Milović, Foto: Boris Pejović

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović kazao je da građani više od godinu dana žele izbore i da traže da se prekine "vladavina manjine nad većinom", te da se konačno dobije "politička, stabilna i legitimna vlada".

"Vijesti" su danas objavile da su pojedine partije predaju izbornih lista za parlamentarne izbore 11. juna vezale za sjednicu Ustavnog suda 12. maja. Na njegovom dnevnom redu, kako je objavljeno na sajtu tog suda je "Inicijativa za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore".

Ustavni sud će tada odlučiti da li će razmatrati ustavnost zakona ili će odbaciti predlog, a konačni stav će sudije tek kasnije utvrditi. Znači, i nakon 12. maja osporavane odredbe, koje se uglavnom tiču sužavanja nadležnosti šefa države, ostaće na snazi.

"Vijestima" je objašnjeno da se zakon o podnošenje izbornih lista povezuju jer je predsjednik države Milo Đukanović raspisao izbore na osnovu ovlašćenja koje ima po Zakonu o predsjedniku. Rok za predaju izbornih lista je 16. maj.

"Ukoliko Ustavni sud donese odluku da su izmjene i dopune Zakona o Predsjedniku neustavne, a ja nemam dilemu da su neustavne i da su isto to znali i poslanici koji su tada glasali za njih, a sada mole Ustavni sud da ih ukine, ukaz o raspuštanju Skupštine koji je donio predsjednik, ostaje na snazi jer je donesen u skladu sa Ustavom, a na osnovu analogije kojom je i dat mandat. To što su poslanici većine izglasali te izmjene i dopune Zakona o predsjedniku i dali mandataru novi rok za sastav vlade, sami su time omogućili predsjedniku da istekom roka dobije mogućnost da na osnovu Ustava, a ne tih izmjena i dopuna ZoP, raspusti Skupštinu i raspiše izbore. Ukaz će nastaviti da egzistira u pravnom prostoru, sve dok se ne sprovede određena radnja ka njemu, a svaka sa kojom se licitira u javnom prostoru je neustavna i imaće konsekvence, kako pravne, tako i političke, i znam da ćemo i u jednima i drugima imati aktivnu ulogu i dati snažan odgovor. Građani više od godinu dana žele izbore i traže da se prekine vladavina manjine nad većinom, te da konačno dobijemo političku, stabilnu i legitimnu vladu", naveo je Milović na Tviteru.

Bonus video: