PES širi krug partnera, DF neće da poklanja mandate

Na listi sa Milojkom Spajićem najvjerovatnije Danilović, Hadžić, lideri CIVIS-a, lokalnih lista. Sa Frontom će sem konstituenata nastupati Radnička partija, a predvodiće ih Milan Knežević

87408 pregleda 296 reakcija 184 komentar(a)
Politički konkurenti: Andrija Mandić i Milojko Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC
Politički konkurenti: Andrija Mandić i Milojko Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Deset dana pred krajnji rok za predaju lista za parlamentarne izbore, partije još kalkulišu o tome koje su dobitne kombinacije za izlazak pred građane. Konačne odluke očekuju se naredne sedmice, a za sada je izvjesno da će najširu listu imati Pokret Evropa sad (PES), dok će nekadašnja brojna koalicija, čiji je stub bio Demokratski front (DF), biti svedena na jednocifrenu brojku.

Nosilac liste DF-a najvjerovatnije će biti Milan Knežević, lider jedne od njenih članica - Demokratske narodne partije (DNP). On je, prema informacijama “Vijesti”, od početka predlagan za tu poziciju, samo je zavisilo od toga da li je voljan da pristane.

DNP je bilo zagovornik “svedene” liste DF-a, kako se ne bi ponovilo da oni koji su dobili mandate na zajedničkoj listi, ne slijede koalicionu politiku, što je bio slučaj u ovom sazivu Skupštine. Razmatrala se i mogućnost da u slučaju da Nova ne pristane na to, Kneževićeva stranka nastupi sama na izborima.

Za sada je izvjesno da će pored DNP-a, Nove i Pokreta za promjene, konstituenata DF-a, na listi s njima biti i Radnička partija.

Maksim Vučinić, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Milan Knežević
foto: Boris Pejović

DF je na parlamentarnim izborima 2020. nastupio sa još osam stranaka u koaliciji “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG).

S druge strane, PES koji prvi put izlazi na državne izbore, najvjerovatnije će ponoviti model nastupa sa predsjedničkih izbora, kada su građanske lokalne liste i pojedine manje stranke podržale Jakova Milatovića. PES razgovara, kako je rečeno iz više izvora, sa potencijalnim partnerima, a listu će predati u cajtnotu, kao i većina stranaka.

Rok za predaju izbrnih listi ističe 16. maja u ponoć, a izbori su zakazani za 11. jun.

Prema nezvaničnim informacijama, PES pregovara sa Strankom pravde i pomirenja (SPP), Savezom građana CIVIS i lokalnim listama - Novskom listom, Durmitorskom inicijativom, Biram Bar, te sa Ujedinjenom Crnom Gorom (UCG).

Predsjednik SPP-a Seid Hadžić rekao je “Vijestima” da su pregovarački timovi njegove stranke i PES-a “obavili konsultacije na vrijeme gdje su prenijeta očekivanja i približeni stavovi”.

”Mislim da u par narednih dana bi se trebalo izaći sa informacijom o kanačnom dogovoru...Pozdravljam mišljenje da bi trebalo izaći u jednom velikom evropskom bloku kojeg bi činile partije centra, novoformirane evropske snage uz partije manje brojnih naroda a koje su bile čimbenici promjena 2020. SPP će biti partner perspektivnim evropskim snagama i principijelno držati stranu koja je ostvarila pozitivnu promjenu nasuprot bivšem režimu i njihovim partnerima”, rekao je lider SPP.

Hadžić
Hadžićfoto: Savo Prelević

CIVIS je u Vladi Dritana Abazovića, a sa GP URA nastupili su na parlamentarnim izborima 2020. godine, dok je UCG bila na listi “Za budućnost Crne Gore”.

Glavni odbor PES-a je krajem aprila odlučio da predsjednik Pokreta Milojko Spajić bude nosilac liste.

Kada je riječ o Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), koja je na parlamentarnim izborima 2020. takođe bila u savezu sa DF-om, ona sada, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” pregovara sa Građanskim pokretom URA i Demokratskom Crnom Gorom.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je juče agenciji MINA da još nisu odlučili da li će nastupiti samostalno ili u koaliciji. “Vijestima” je ranije rečeno da je SNP razgovarao i sa DF-om, te da će odluku donijeti zavisno od toga ko im ponudi više mandata na listi.

Demokrate i URA su ranije saopštili da će na izbore zajedno. Premijer i lider GP URA Dritan Abazović juče je rekao da je stalo još nekoliko stvari u vezi izborne liste. “Podržavam da imamo veliki centristički blok. Na prethodnim izborima bili smo dio liste ‘Crno na bijelo’, i ovo sada je nastavak tog građanskog koncepta”, kazao je on novinarima.

Kada je riječ o opozicionim partijama, Demokratska partija socijalista (DPS) još nije donijela odluku o nastupu, niti su o tome, kao i većina stranaka, odgovorili na pitanja “Vijesti”. Oni godinama samostalno nastupaju na izborima (uz podršku Liberalne aprtije), iako se i ovaj put kalkuliše o takozvanoj suverenističkoj koaliciji - čiji bi dio bili njihovi tradicionalni partneri.

Dvije socijaldemokrate partije su ranije najavile samostalan izlazak “Vijestima je nedavno iz SDP-a rečeno da “uveliko sakupljaju potpise podrške potrebne za samostalni nastup”, ali da jedino njihovi stranački organi mogu reći šta će biti konačna odluka.

Portparol Liberalne partije Ammar Borančić kazao je da je sjednica Glavnog odbora LP 9. maja. Istakao je da je Predsjedništvo LP ranije ovlastilo rukovodstvo da pregovara o zajedničkom nastupu sa svim programski srodnim političkim partijama koje dijele vrijednosti liberala.

“Vjerujem da u ovom političkom momentu ne može biti mnogo iznenađenja u tom dijelu kada su liberali u pitanju. Više pažnje smo usmjerili na inoviranje same ponude biračima i osveženje svoje programske i kadrovske politike”, rekao je.

Borančić
Borančićfoto: Liberalna partija

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su listu nedavno saopštili da su uveliko sakupili potpise podrške potrebne za samostalni nastup”, ali da jedino njihovi stranački organi mogu reći šta će biti konačna odluka.

Izlazak na parlamentarne izbore najavio je i pokret Preokret, koji se okušao na lokalnim u dvije opštine. Jedan od osnivača pokreta Srđan Perić je nedavno saopštio da je njihov cilj da obezbijede parlamentarni status i da nijesu razmišljali o predizbornim koalicijama.

BS narednog vikenda potvrđuje da će sami, Forca ide sa DP

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić kazao je “Vijestima” da su u toku pripreme za zakazivanje sjednica stranačkih organa BS, na kojima će se donijeti odluka o načinu izlaska na izbore, kao i lista kandidata za poslanike. Sjednica bi, prema saznanjima “Vijesti”, trebalo da se održi 13. ili 14. maja.

”Mi smo još ranije najavili da se pripremamo za samostalan nastup, a takvu odluku ćemo potvrditi na našim organima partije”, kazao je Omeragić.

Omeragić
Omeragićfoto: Bošnjačka stranka

Iz Force je saopšteno da su predstojeći izbori jako važni za albanske političke partije, jer samo oni mogu autentično da predstavljaju albansku zajednicu.

“Forca je sa Demokratskom partijom, koju vodi Fatmir Đeka, dogovorila predizbornu koaliciju, gdje smo zajednički pozvali sve druge albanske političke subjekte na razgovor kako bi postigli dogovor o formiranju jedinstvene liste koja bi autentično predstavila albanski narod. Sa nekima od njih već vodimo razgovore oko zajedničkog nastupa, a sa drugima očekujemo da ćemo ih uskoro započeti”, navode iz Force.

Bonus video: