UP da utvrdi odgovornost službenika koji su izvršavali uputstva OKG-a

Ukidanje zabrane Belivuku i Miljkoviću plod zloupotrebe pojedinih nadležnih organa i službenih lica

38903 pregleda 7 komentar(a)
Odbor za politički sistem, pravoduđe i upravu, Foto: Skupština Crne Gore
Odbor za politički sistem, pravoduđe i upravu, Foto: Skupština Crne Gore

Potrebno je izgraditi snažne mehanizme za procjenu individualne odgovornosti i uklanjanje s pozicija odlučivanja i iz radnog sastava onih službenika i funkcionera policije koji su zloupotrebljavali ovlašćenja, postupali u interesu jednog kriminalnog klana u odnosu na drugi, te primali i izvršavali uputstva organizovanih kriminalnih grupa (OKG).

Stoga je neophodno i da se Uprava policije (UP) snažnije posveti utvrđivanju odgovornosti sopstvenih službenika.

To je jedan od zaključaka koje je danas usvojio Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, na temu postupanja pravosudnih organa u slučaju ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, koje tužilaštva Crne Gore i Srbije terete za najteža krivična djela.

Odbor, čiji je predsjednik Momo Koprivica (Demokrate), je u aprilu, povodom ukidanja zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću, saslušao predstavnike Vlade, bezbjednosnog sektora i tužilaštva.

Jedna od ocjena tog tijela je da se opravdano sumnja da je ukidanje zabrane Belivuku i Miljkoviću plod zloupotrebe pojedinih nadležnih organa i službenih lica, "a da pritom cjelokupna javnost svjedoči da su pojedini policijski funkcioneri i službenici postupali u interesu jednog kriminalnog klana u odnosu na drugi, što je nezabilježeno instrumentalizovanje državne službe".

Odbor očekuje da Tužilački savjet objektivno ispita slučaj i iznijete optužbe. U zaključcima se, između ostalog, navodi da Skupština smatra da nema suštinskog napretka i oporavka dok se svaki državni organ ne suoči sa svojom prošlošću, i da je neophodno izgraditi sistem koji počiva na vladavini prava, koji je u stanju da identifikuje funkcionere i službenike koji krše prava građana i izlaze iz okvira svojih ovlašćenja.

Istaknuto je da je neophodno da Skupština i njena radna tijela, a naročito Odbor kao glavni inicijator kontrolnog saslušanja, nastave kontinuitet u sprovođenju svoje nadzorne uloge, dajući i na taj način doprinos i pružajući pomoć državnim organima u rasvetljavanju kako ovog, tako i ostalih nerasvijetljenih slučajeva.

U zaključcima piše i da Skupština poziva nadležne institucije da učine dodatni napor u rješavanju ovog i sličnih slučajeva "koji opterećuju javnost usljed kriminogene pozadine".

"S tim u vezi, neophodno je dodatno uspostaviti što bolju međuinstitucionalnu saradnju, kako u prikupljanju i razmjeni informacija, tako i u pružanju potrebne podrške onim institucijama, koje imaju ključnu ulogu u rješavanju nagomilanih protivpravnih radnji i djela, a čije rješavanje iziskuje dodatne napore i eventualne troškove", navodi se.

U zaključcima je naglašeno i da Skupština izražava zabrinutost u pogledu upliva kriminalnih struktura i vršenja pritisaka i protivzakonitog uticaja u ovom slučaju, te stoga smatra neophodnim reforme u pravosuđu, a prije svega reformu mehanizama disciplinske i etičke odgovornosti u državno-tužilačkoj organizaciji.

"U sistemu mora postojati mehanizam koji obezbeđuje efikasno upravljanje, nadzor, kontrolu rada i kontinuiranu odgovornost rukovodilaca državnih tužilaštava i državnih tužilaca. Takođe je, polazeći od saznanja na ovom kontrolnom saslušanju, neophodno obezbijediti Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) pristup svim bazama podataka svih državnih organa i organa državne uprave, u skladu sa zakonom. Potrebno je sa svih nivoa vlasti dati doprinos i stvoriti pretpostavke za nesmetano, nezavisno i efikasno funkcionisanje SDT-a i državno-tužilačke organizacije u cjelini", poručeno je.

Odbor je odbacio kao "antisistemske i antiustavne" napade bivšeg pomoćnika direktora UP Zorana Lazovića, njegovog branioca i drugih struktura na to tijelo i Skupštinu u vezi sprovođenja nadzorne i kontrolne uloge.

"Odbor ocjenjuje da je udruživanje radi protivustavne djelatnosti, kojim se potkopava autoritet i demokratski potencijal Skupštine, sračunato na izazivanje konfuzije unutar institucija sistema i izbjegavanje odgovornosti za zloupotrebe", navodi se.

Koprivica je ranije poručio da su odbori dužni da ukažu na sve anomalije u postupanju organa vlasti, i da ih niko neće zaustaviti u sprovođenju nadzorne i kontrolne uloge.

Bonus video: