Radunović: Skupštinsko zasjedanje okončati što prije, zakonodavni dom praktično ne radi

"Za nekoliko dana se završava predaja izbornih lista, i neprincipijelo je da se više bavimo bilo kakvim velikim zasjedanjima, nego da sve što imamo ostavimo za sljedeći saziv, za par mjeseci, i da radimo to kako pravila i moral nalažu”

31290 pregleda 20 komentar(a)
Radunović, Foto: Screenshot/Youtube
Radunović, Foto: Screenshot/Youtube

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, saopštio je danas u parlamentu da skupštinsko zasjedanje treba okončati što prije, jer zakonodavni dom "praktično ne radi".

On je to rekao nakon što DF nije glasao za dopunu dnevnog reda četvrte sjednice proljećnjeg zasjedanja.

"To što nismo glasali nije naš odnos prema meritumu koji je trebalo da bude na dnevnom redu, već prema činjenici da smo ne jednom rekli da ovo zasjedanje treba da se završi što prije. Iako smo pristali da se i ovi izvještaji izglasaju, jer ste to predstavili kao neophodno, to ne znači da pristajemo da se dodatno opterećuje crnogorska javnost novim predlozima Skupštine koja praktično ne radi. Za nekoliko dana se završava predaja izbornih lista, i neprincipijelo je da se više bavimo bilo kakvim velikim zasjedanjima, nego da sve što imamo ostavimo za sljedeći saziv, za par mjeseci, i da radimo to kako pravila i moral nalažu”, poručio je.

Na dnevnom redu četvrte sjednice su izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2021. i 2022. godinu, godišnji izvještaj o radu Sudskog savjeta, izveštaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva, izvještaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije, izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, te izbori, imenovanja i razrješenja.

​​​​​Prije radnog dijela sjednice, minutom ćutanja odata je počast preminulom bivšem potpredsjedniku parlamenta i poslaniku Rifatu Rastoderu i žrtvama tragičnih događaja u Srbiji.

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović, Dragan Vukić, Milosava Paunović i Bogdan Božović predložili su bili da se dnevni red sjednce dopuni Predlogom zakona o izmjeni i dopuni zakona o saobraćaja na putevima. Međutim, odlučili su da povuku predlog za dopunu dnevnog reda.

Isto je učinio i poslanik DF-a Dejan Đurović, koji je bio predložio da Skupština razmatra godišnji izvještaj o radu Komisije za tržištu kapitala i da se bavi stanjem na tržištiu kapitala za 2022. godinu.

Pri zahtjevu za proširenje dnevnog rada ostale su poslanice Građanskog pokreta URA Božena Jelušić i Suada Zoronjić, koje su predložile izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO). Međutim, predlog nije dobio većinu.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović pauzirala je četvrtu sjednicu, rekavši da će javnost o njenom nastavku biti naknadno obaviještena. Poslanici su nakon toga odlučivali o aktima sa druge sjednice.

Bonus video: