Izmijenjen Zakon o boračkoj i invalidskoj zaštiti, Zogović i Koprivica: Ispravljena nepravda prema građanima Murina

"Glasanjem ste otklonili nepravdu prema građanima Murina staru 24 godine, i konačno su žrtve bombardovanja dobile mogućnost da imaju pravo na korišćenje pravnih sredstava i priznavanje statusa civilnih žrtava rata", rekao je Zogović

5006 pregleda 208 reakcija 9 komentar(a)
Zogović, Foto: Luka Zeković
Zogović, Foto: Luka Zeković

Skupština Crne Gore izglasala je danas, na drugoj sjednici redovnog zasjedanja, izmjene više akata.

Usvojene su izmjene Krivičnog zakonika, te izmjene zakona o igrama na sreću, o prevozu opasnih materija, o eksplozivnim materijama, o duvanu, o boračkoj i invalidskoj zaštiti i o koncesijama.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović zahvalio se poslanicima u ime građana Murina, porodica stradalih i ranjenih prilikom bombardovanja 1999. godine zbog usvajanja izmjena Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

"Glasanjem ste otklonili nepravdu prema građanima Murina staru 24 godine, i konačno su žrtve bombardovanja dobile mogućnost da imaju pravo na korišćenje pravnih sredstava i priznavanje statusa civilnih žrtava rata. Zahvaljujem se poslaniku (Demokrata) Momu Koprivici koji je naše iscrpne konsultacije pravno kvalifikovao i u okviru svojih amandmana omogućio da damo doprinos da otklonimo istorijsku nepravdu", istakao je.

Momo Koprivica
foto: Printscreen YouTube

Koprivica je kazao da je kroz amandmane implementiran model na osnovu kog se uvodi institut civilne žrtve rata, a koje dobijaju pravo na jednokratnu novčanu nakandu u smislu obeštećenja, i druga prava.

"Prije svega pravo na pravdu, poštovanje statusa, na zaštitu od negiranja statusa žrtve i na društveno priznanje patnje... Ispravljena je jedna velika nepravda, i stvorene su pravne pretpostavke da se izvrši obaveza države prema nevino stradailm ljudima i njohovim porodicama", poručio je.

Bonus video: