Đukanović: Ohrabruje žilavost crnogorskog slobodarskog duha i njene demokratije

"Nadam se da će i Crna Gora, kao i Evropa, pronaći potrebnu snagu da ojača jedinstvo i podstakne evropske vrijednosti koje vode u sigurniju i prosperitetniju budućnost", naveo je Đukanović u čestitki predsjedniku Evropskog savjeta povodom Dana Evrope

9626 pregleda 14 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Crna Gora proslavlja Dan Evrope suočena sa izazovom da na unutrašnjem planu povrati političku stabilnost koja će obnoviti reformske procese i odgovoriti na većinsko evropsko opredjeljenje njenih građana, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

Iz kabineta predsjednika saopšteno je da je Đukanović čestitao 9. maj - Dan Evrope predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, "uz najbolje želje za prosperitet Evropske unije i blagostanje svih evropskih naroda i evropskih građana".

"Dan Evrope uvijek u nama budi najpozitivnije emocije radosti, bogatstva različitosti i zajedništva na kojima smo gradili temelje našeg evropskog doma, osvajali slobode i nove vrijednosti. I danas, u uslovima rata, potvrđujemo da pravo da slobodno živimo i biramo svoju budućnost nikada ne smijemo prihvatiti zdravo za gotovo, već da se svakoga dana za njih moramo boriti i njegovati ih.

"Crna Gora proslavlja Dan Evrope suočena sa izazovom da na unutrašnjem planu povrati političku stabilnost koja će obnoviti reformske procese i odgovoriti na većinsko evropsko opredjeljenje njenih građana. Nadam se da će i Crna Gora, kao i Evropa, pronaći potrebnu snagu da ojača jedinstvo i podstakne evropske vrijednosti koje vode u sigurniju i prosperitetniju budućnost. Žilavost crnogorskog slobodarskog duha i njene demokratije, iako krhke i mlade, ohrabruje.

"Koristim ovu priliku da na kraju svog mandata na poziciji Predsjednika Crne Gore, zahvalim na izuzetnoj saradnji, dijalogu i razumijevanju, i na ličnom i institucionalnom planu, koji smo imali tokom proteklih godina, ne samo o Crnoj Gori i njenom evropskom putu, već i kada je riječ o procesima na Zapadnom Balkanu. Ostajem čvrsto pri uvjerenju da samo punopravno članstvo u EU svih država Zapadnog Balkana garantuje prosperitet i održivu stabilnost ovog dijela evropskog kontinenta.

"Želim da vjerujem da će evropska ideja ujedinjenja biti dovoljno snažna da nadvlada komplikovane izazove i prijetnje na geopolitičkom planu, i time podrži stratešku i globalnu konkurentnost Evrope", naveo je Đukanović u čestitki.

Bonus video: