Đurović: Crna Gora dužna učiniti sve da ubrza svoj evropski put

Predsjednica Skupštine podsjetila da se država već deceniju nalazi u procesu pregovora i da građani u velikom procentu podržavaju evropske integracije

2649 pregleda 0 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Danijela je, u čestitki građanima povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, poručila da je Crna Gora dužna da učini sve da ubrza svoj evropski put.

Kazali je da su Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope slavni datumi ne samo evropske, već i svjetske istorije.

"Evropski kontinent oduvijek je bio motor svjetske nauke, kulture i umjetnosti, obrazovanja i filozofije, ali i poprište sukoba i ratova. Na njegovom tlu desio se i najveći sukob u istoriji koji je odnio milione ljudskih žrtava i koji je iz temelja promijenio svijet kakav je do tada postojao. Dan pobjede nije dan bilo kakve ideologije, već dan kada je čovječanstvo stalo iza odluke da ne dozvoli nijednom okupatoru da ga zavije u crno.

"Crna Gora, koja se vjekovima beskompromisno borila sa zavojevačima raznih vrsta, podigla je slavni opštenarodni Trinaestojulski ustanak 1941. godine, tako postajući prva država koja je pružila otpor fašističkoj mašineriji zla i dala svijetli primjer ostalim zemljama poroboljene Evrope.

"Devetog maja 1950. godine, usvajanjem Šumanove deklaracije, postavljeni su temelji Evropske zajednice za ugalj i čelik, odnosno Evropske unije, organizacije koja se zasnivala, prvenstveno, na potrebi obezbjeđenja mira, a zatim se razvijala kao privredni, ekonomski i politički projekat, koji je osigurao višedecenijski period blagostanja i prosperiteta za građane Evrope.

"Crna Gora, koja kao svoj osnovni strateški prioritet ima pridruživanje EU i koja se već deceniju nalazi u procesu pregovora, dužna je da učini sve da ubrza svoj evropski put, naročito iz razloga što građani u velikom procentu podržavaju evropske integracije naše zemlje", navela je predsjednica parlamenta u čestitki.

Bonus video: