Đurović: Crna Gora posvećena evropskim vrijednostima, nadam se da ćemo uskoro dobiti datum za učlanjenje u EU

"Crna Gora je vrlo dosljedna u primjeni zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU, i nastaviće s tim", istakla je šefica parlamenta

3594 pregleda 43 reakcija 2 komentar(a)
Sa pres-konferencije Đurović i Sobotke, Foto: Nikola Dragaš
Sa pres-konferencije Đurović i Sobotke, Foto: Nikola Dragaš

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović, poručila je danas iz parlamenta da se nada da će Crna Gora uskoro dobiti datum za učlanjenje u Evropsku uniju (EU).

Ona je to kazala na konferenciji za medije s predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije Volfgangom Sobotkom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

"Ova posjeta je realizovana na datum koji ima značajnu simboliku... Crna Gora i pored svih izazova i nakon 11 godina pregovora s EU ostaje duboko posvećena evropskim vrijednostima, nadajući se, s velikom izvjesnošću, da će postati nova članica EU", navela je Đurović.

Ona je izjavila je dao očekuje da će uskoro doći do poltičke stabilnost u Crnoj Gori, i da će država naći odgovore na zadatje koje treba da ispuni "na reformskom putu". Dodala je da posjeta Sobotke predstavlja "nedvosmislenu podršku Austrije Crnoj Gori na evropskom putu".

"Crna Gora je vrlo dosljedna u primjeni zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU, i nastaviće s tim. Nadam se da ćemo uskoro dobiti i datum za učlanjenje u EU", podvukla je Đurović.

Sobotka: Otvorili ste sva poglavlja, sad ih treba zatvoriti

Sobotka je rekao da današnja posjeta nosi višestruku simboliku, i da ima i "određenu funkciju koja je potrebna u ovim vremenima".

"Svjesni smo da moramo da osnažimo demokratske strukture. To je najvažnija pretpostavka koja se mora ispuniti u svim demokratijama. Naš zadatak danas je da naše demokratije ne budu nešto što se podrazumijeva, i zato treba da ih osnažimo", istakao je.

Sobotka je naveo da je Austrija oduvijek zastupljena na Balkanu, i da je za njih približavanje balkanskih zemalja izuzentno bitno.

"Iako su Ukrajina i Moldavija dobile status EU kandidata, naša je obaveza da ne zaboravimo ovih šest država (Balkana) i da im damo novu podršku... Crna Gora je dugo vremena bila primjer u tom procesu. Otvorili ste sva (pregovaračka) poglavlja, i sada ih treba zatvoriti. I mi treba da pružimo podršku tome", poručio je.

Sobotka je rekao da očekuje da će Crna Gora nakon inauguracije novoizabranog predsjednika (Jakova Milatovića) i formiranja novog saziva parlamenta, "dobiti novu snagu i novu brzinu koju građani žele i očekuju".

"Berlinski proces se ubrzava, i tu možemo da pomognemo da bliže sarađujemo, vi imate veće mogućnosti participacije u tom procesu... Svaki proces tranzicije je izuzetno težak. Neko će na izborima dobiti povjerenje da radi u interesu i korist građana. Želim Crnoj Gori sreću na tom putu", dodao je.

Bonus video: