MANS: Sumnjive donacije tokom predsjedničke kampanje

Iz MANS-a su naveli da je kandidat za predjednika Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD), Andrija Mandić, tokom izborne kampanje prikupio blizu 88 hiljada eura donacija

6394 pregleda 6 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Analiza podataka o donacijama koje su tokom predsjedničke kampanje primili kandidati, otkrila je brojne sumnje u kršenje Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da je analiza pokazala i nastavak pasivnog odnosa Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) prema nadzoru nad sprovođenjem Zakona.

Iz MANS-a su naveli da je kandidat za predjednika Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD), Andrija Mandić, tokom izborne kampanje prikupio blizu 88 hiljada eura donacija.

Od tog iznosa, kako su kazali, skoro polovina je donirana suprotno Zakonu o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja prema kojem NVO ne smiju donirati političke subjekte.

“Ipak, Mandić je od nevladinih organizacija Društvo za ravnopravnost i toleranciju i Društvo za unaprijeđenje političke, kulturne i privredno-ekonomske saradnje Crne Gore, Srbije i Republike Srpske dobio dvije donacije od po 20 hiljada eura”, kazali su iz MANS-a.

Oni su dodali da je NVO Društvo za ravnopravnost i toleranciju do sada finansirana iz državnog Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, odakle je od 2009. do 2017 godine dobila preko 1,1 miliona eura.

Iz MANS-a su ukazali da druga NVO do sada nije dobijala sredstva od crnogorskog Fonda ili srpske Uprave za dijasporu, a da je njen osnivač bivši poslanik Demokratskog fronta i aktuelni vršilac dužnosti generalnog direktora u Ministarstvu poloprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladislav Bojović.

Kako su naveli, Bojović je ujedno i jedan od vlasnika Srpske kuće, koja je kampanju Mandića takođe pomogla sa 20 hiljada eura.

Iz MANS-a su rekli da u zapisnicima o sprovedenim kontrolama političkih subjekata tokom izborne kampanje za predsjedničke izbore, nema dokaza da je ASK konstatovala ili sankcionisala to kršenje zakona.

“MANS će narednih dana ASK-u podnijeti zvaničnu inicijativu za pokretanje postupka zbog sumnji da je prekršen Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, kaže se u saopštenju te NVO.

Navodi se da je, osim pomenutih donacija, Mandić kampanju finansirao i sa deset hiljada eura koje je donirala Demokratska narodna partija (DNP), pet hiljada koje je uplatila NSD i tri hiljade eura od Radničke partije.

Mandić je, kako su saopštili iz MANS-a, prijavio da je dobio i četiri usluge u vrijednosti od skoro deset hiljada eura od kompanija Mediteran Express i Mediteran Travel.

Iz MANS-a su kazali da je jedna od kompanija koje su novčanim prilozima podržale kampanju izabranog predsjednika, Jakova Milatovića, u posljednje tri godine dobila više državnih poslova, zbog čega nije smjela na bilo koji način učestovati u finansiranju političkih subjekata.

“Kompanija Centroslavija, koja je kampanju kandidata Evrope sad podržala sa iznosom od hiljadu eura, u posljednje dvije godine je učestvovala na više tendera koje su raspisali državni organi i ugovorila poslove vrijedne blizu preko pola miliona eura”, naveli su iz MANS-a.

Kako su objasnili, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje zabranu finansiranja za pravna i sa njima povezana fizička lica ukoliko su u posljednje dvije godine, između ostalog, sa državnim organima zaključili ugovor o javnim nabavkama.

Iz MANS-a su istakli da, kao i slučaju Mandića, nema dokaza da je ASK spoveo kontrolu finansiranja kampanje Milatovića.

“Zbog toga će MANS i u ovom slučaju uputiti ovoj instituciji inicijativu zbog sumnje da su prekršene odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su naveli da je najviše donacija za predsjedničke izbore prikupio dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nešto preko 210 hiljada eura.

Prema njihovim riječima, manji dio tog novca je uplatila Demokratska partija socijalista (DPS), 13,3 hiljade eura, dok je ostatak, makar zvanično, došao od funkcionera, članova i simpatizera te stranke.

Iz MANS-a su kazali da su šemu da visoki javni funkcioneri, ali i radnici javnih preduzeća, sinhronizovano pomažu izborne kampanje Đukanovića i njegove partije, otkrili još tokom parlamentarnih izbora 2016. i 2020. godine.

“Praksa da bivši „korisnici socijalne pomoći“, izdašno pomažu kampanje DPS-a je zabilježena i tokom ovih predsjedničkih izbora, pa je tako MANS ponovo registrovao nekoliko primjera da ta lica uplaćuju hiljade i stotine eura, uprkos „teškoj materijalnoj situaciji“, naveli su u iz MANS-a.

Iz te NVO su kazali da Specijalno državno tužilaštvo nije adekvatno procesuiralo nijedan od do sada identifikovanih i prijavljenih slučajeva sumnjivog finansiranja političkih partija i njihovih kampanja.

Bonus video: