Lekić i Ramčilović: Međuvjerska tolerancija u temeljima Crne Gore i Sjeverne Makedonije, vežu nas bratski odnosi

"Lekić je izrazio uvjerenje da su u cilju dostizanja standarda uglednih evropskih zemalja, ka kojima zajedno težimo, upravo regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni preduslovi za dalji progres Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju

5641 pregleda 5 komentar(a)
Lekić i Ramčilović, Foto: Skupština Crne Gore
Lekić i Ramčilović, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora i Sjeverna Makedonija su u temelje svoje državnosti integrisale međunacionalnu i međuvjersku toleranciju dok ih veže period suživota i bratskih međudržavnih odnosa, osnaženih aspiracijama za ulazak u porodicu najrazvijenih država Evrope.

To je zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodraga Lekića i novoimenovanog ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori, Zećira Ramčilovića (Зеќир Рамчиловиќ).

"Lekić je izrazio uvjerenje da su u cilju dostizanja standarda uglednih evropskih zemalja, ka kojima zajedno težimo, upravo regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni preduslovi za dalji progres Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Kako je kazao Lekić, "naše dvije države mogu mnogo učiti iz međusobnih iskustava, poželjno je snaženje političko-diplomatskih relacija u cilju unapređenja i uspostavljanja koncepta trajnog mira i stabilnosti hronično nestabilnog Balkana, koji su preduslov za prvenstveno ekonomski, ali i svaki drugi napredak naših društava".

Ramčilović je naglasio da primjeri dobre prakse Crne Gore u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom i njena perspektiva naredne članice, predstavljaju inspiraciju i zamah Sjevernoj Makedoniji ali i ostalim državama regiona da snažno nastave progres u procesu pristupnja zajednici evropskih naroda.

"Kvalitetni bilateralni odnosi mogu biti dodatno stimulisani parlamentarnom diplomatijim, koja predstavlja veoma praktičan mehanizam za snaženje dijaloga na nivou predstavničkih tijela, kroz jedinstven mehanizam grupa prijateljstva i posjeta na najvišem nivou", naglasio je Ramčilović.

Lekić i Ramčilović su saglasni da će predstojeće jubilarno 10. zasijedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP) kojem predsjedava Crna Gora, a kojem će prisustvovati predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, predstavljati jedinstvenu priliku da se pospješe i multilateralni odnosi.

"Čime se potvrđuje međusobna spremnost za nastavkom jačanja sveukune saradnje, posebno činjenicom da će Sjeverna Makedonija nakon Crne Gore preuzeti naredno predsjedavanje PS SEECP-a", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: