Čelnici Pljevalja i Nikšića preskočili polaganje vijenaca 9. maja: Ko kalkuliše s antifašizmom

Predsjednik nikšićkog GP URA kaže da univerzalne tekovine ne smiju biti stvar političkih računica

42119 pregleda 115 reakcija 41 komentar(a)
Nemanja Vuković i ove i prošle godine položio vijenac, Foto: Facebook
Nemanja Vuković i ove i prošle godine položio vijenac, Foto: Facebook

Predsjednik Nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA Dušan Golović rekao je juče da je “antifašizam univerzalna vrijednost i tekovina oko koje je izgrađeno savremeno evropsko, pa samim tim i crnogorsko društvo, koja ne smije, na bilo koji način, biti predmet političkih kalkulacija”.

On je to kazao za “Vijesti”, nakon što predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević (Nova srpska demokratija), na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja, nije položio vijenac na Spomenik palim borcima pod Trebjesom. Kovačević, prema javno dostupnim podacima, to nije učinio ni prošle godine već je oba puta taj posao pripao predsjedniku Skupštine opštine Nikšić Nemanji Vukoviću (Demokrate).

Vuković je prije dva dana sa predstavnicima SUBNOR-a položio vijenac na Spomenik palim borcima, kada je rekao da se “uvijek i na svakom mjestu mora pokazivati privrženost idealima za koje su se borili preci i na kojima je izgrađena zemlja”.

”Njihovi “svijetli grobovi” nepogrešivo nas usmjeravaju da koračamo pravim putem, duboko uvjereni da je samo antifašistička, pravedna i slobodna Crna Gora sigurna kuća za sve”, istakao je Vuković.

Dušan Golović dodaje da građanima, čiji je sud jedino i važan, treba ostaviti na procjenu djela svih političkih činilaca. “Svjesni da različite društveno-političke opcije različito promišljaju i djeluju, sigurni smo, ipak, da antifašizam kao civilizacijsko dostignuće nema alternativu, te cijenimo da bi svaki nosilac javne funkcije, bez obzira na političku pripadnost i opredijeljenost, ovo dragocjeno nasljeđe trebalo da poštuje i aktivno promoviše”, rekao je Golović “Vijestima”.

Vijenac na spomenik palim borcima na Stražici nije položila ni delegacija Opštine Pljevlja, na čijem je čelu Dario Vraneš (Demokratski front), što je bila redovna praksa prethodnih godina.

Polaganje vijenca u Pljevljima
Polaganje vijenca u Pljevljimafoto: Goran Malidžan

I dok Kovačević nije odgovorio na pitanja “Vijesti” zbog čega to nije učinio sada, kao ni lani, Vraneš je rekao da je na poziv predsjednika Opštine Foča juče prisustvovao Danu te opštine. Tvrdi i da ne postoji nikakav drugi razlog zbog kojeg to nije urađeno.

”Ja nisam mogao da položim vijenac na spomenik na Stražici jer sam na poziv predsjednika Opštine otputovao u Foču gdje smo prisustvovali svečanosti povodom dana te opštine. Znao sam da će svečanom polaganju prisustvovati Emina Salihović sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti, ali ona sada kaže da nije tamo bila u ime opštine već privatno”, kazao je Vraneš “Vijestima”.

Iz Pokreta Evropa sad koji još uvijek nema formiran Opštinski odbor u Pljevljima kazali su da vjeruju da je u pitanju previd, s obzirom na to da lokalna vlast nije konstituisana i da osim predsjednika skupštine i opštine nisu izabrani drugi čelni ljudi lokane administracije.

”Vijesti” juče nijesu uspjele dobiti komentar od predstavnika Socijalističke narodne partije, koja učestvuje u lokalnoj vlasti jer predsjednik odbora Saša Grbović nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Vraneš dodaje da lokalna vlast još nije u potpunosti konstituisana i da “bukvalno nije imao ko drugi da prisustvuje svečanosti”. “Ja sam na mjesto predsjednika opštine izabran prije petnaestak dana. Još nismo izabrali ni potpredsjednike opština, niti Sekretare i bukvalno nije imao ko drugi da prisustvuje polaganju vijenaca. Znali smo da će Salihović prisustvovati”, kazao je Vraneš.

Ona je, međutim, kazala da je niko nije ovlastio da to uradi u ime lokalne uprave, te da je vijenac položila u ime SUBNOR-a, zajedno sa kolegama iz te boračke organizacije.

Na pitanje da li je ona s obzirom na to da se nalazi na čelu Sekretarijata za društvene djelatnosti trebala da to uradi u ime lokalne uprave ili informiše predsjednika o obavezama koje imaju za taj dan, Salihovićeva je kazala da je za protokole nadležan Kabinet predsjednika opštine.

Ni delegacija Skupštine opštine Pljevlja juče nije položila vijence na spomenik na Stražici, a predsjednica Skupštine opštine Jovana Tošić(DCG), kazala je da to nisu mogli da urade zbog ranije preuzetih obaveza. Ona je prekjuče čestitala građanima Pljevalja 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Tada su vjence na spomenik na Stražici položili predstavnici OBNOR-a 1941-1945, UBNOR-a i antifašisti 1941-1945 i predstavnici malobrojnih građana.

Od političkih partija to je jedino učinila Demokratska partija socijalista.

Kovačević se pohvalio rezultatima

Marko Kovačević juče je objavio na Fejsbuku da je dvije godine njegovog mandata: “U Nikšiću se za ove dvije godine uradilo dosta toga, što građani i sami primjećuju a mi nastavljamo još jače i više da radimo! Povećan broj radnih mjesta, otvaranje fabrika, realizacija brojnih infrastrukturnih projekata, mnogi kulturni i sportski sadržaji i ukupan ambijent u našem gradu govore da smo uradili ogroman posao u prve dvije godine mandata”, naveo je on.

Bonus video: