Kovačević: Za Dan pobjede nad fašizmom sam bio privatno van zemlje, predložiću da Žukov dobije spomen obilježje

"Lokalna samouprava redovno izvršava sve svoje obaveze pa tako i obilježava važne i bitne datume kako je bilo i u ovom slučaju. Ja sam čestitao građanima Dan pobjede nad fašizmom a inače sam bio privatno odsutan iz zemlje", kazao je Kovačević

27193 pregleda 65 reakcija 60 komentar(a)
Kovačević, Foto: Luka Zeković
Kovačević, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je saopštio da ta lokalna samouprava redovno izvršava svoje obaveze pa tako i obilježava važne datume, kako je bilo i za 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i da je čestitao građanima taj dan i bio privatno odsutan iz zemlje.

"U želji da ojačamo svijest o značaju pobjede nad fašizmom i nacizmom i značaju sloma Hitlerove Njemačke najavio sam da ću predložiti da maršal Georgij Žukov kao onaj ko je predvodio napad direktno na Hitlera i nacističku Njemačku, dobije spomen obilježje u Nikšiću", kazao je Kovačević "Vijestima".

Istakao je da nikada nećemo zaboraviti 6. april 1941. godine i brutalni napad nacista na kraljevinu Jugoslaviju i sve ono što je potom uslijedilo.

"Zato je Dan pobjede nad fašizmom važan datum koji treba obilježavati i na mnogo većem nivou od prostog čestitanja i polaganja vijenaca na čemu će lokalna samouprava Nikšića ubuduće insistirati", istakao je Kovačević.

Kovačević (Nova srpska demokratija), na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja, nije položio vijenac na Spomenik palim borcima pod Trebjesom, a prema javno dostupnim podacima, to nije učinio ni prošle godine već je oba puta taj posao pripao predsjedniku Skupštine opštine Nikšić Nemanji Vukoviću (Demokratska Crna Gora).

Kovačević je za 9. maj na svom Fejsbuku objavio da je slomljena kičma nacizmu i Hitlerovoj Njemačkoj, te da taj dan treba obilježavati i na mnogo većem nivou od prostog čestitanja i polaganja vijenaca kao i da će lokalna samouprava Nikšić na tome ubuduće insistirati.

"Nezavisno od ideoloških stavova svi dugujemo zahvalnost junačkoj vojsci pod komandom maršala Žukova koja je imala presudnu ulogu u oslobađanju čitave Evrope pa i tadašnje Jugoslavije od te najveće pošasti koja je zadesila čovječanstvo", istakao je Kovačević.

Kako je naveo, "današnji "antifašisti" u Crnoj Gori ovaj dan ne smiju nazvati Danom pobjede i to govori dovoljno o njihovom antifašizmu".

"Predložiću u narednom periodu da maršal Georgij Žukov kao simbol sloma Hitlera i njegovih ideja dobije spomen obilježje u Nikšiću", dodao je Kovačević.

Kako je kazao Kovačević, "kao i u slučaju onoga ko je izvršio atentat na Anta Pavelića očekujem da će i u slučaju čovjeka koji je porazio Hitlera biti "antifašista" kojima će ova ideja smetati. Kivnih jer ih tako prepoznajemo".

"Slava herojima Velikog rata koji su slomili kičmu nacistima", zaključio je Kovačević.

Bonus video: