Džaković spreman da prekine bojkot, ako se Demokrate obavežu

Budvanski parlament je već dva i po mjeseca u blokadi, jer aktuelna vladajuća koalicija nije ispn ila zahtjeve koje joj je ispostavio nezavisni odbornik Džaković
28 komentar(a)
Stevan Džaković, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.09.2017. 08:40h

Nezavisni odbornik Stevan Džaković sprema je da prekine bojkot lokalnog parlamenta, ako Demokrate obećaju da će nakon prekida bojkota crnogorskog parlamenta inicirati izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Budvanski parlament je već dva i po mjeseca u blokadi, jer aktuelna vladajuća koalicija nije ispunila zahtjeve koje joj je ispostavio Džaković.

"Poštovani građani, poštovane Demokrate, izmojih posljednjih saopštenja se može zaključiti da tražim prvo podršku za, po mom mišljenju, najznačajniju promjenu u crnogorskom društvu.Tražim da vlast najzad od predsjednika parlamentarnih političkih partija preuzmu birači, kako je to i propisano Ustavom Crne Gore. Tražim da birači neposredno, tj. direktno biraju odbornike i poslanike, a ne da im odbornike i poslanike bira predsjednik partije sa najužim rukovodstvom partije. To je osnovni preduslov da bismo mogli pričati o fer i poštenim izborima", kazao je Džaković na današnjoj konferenciji za novinare

Prema njegovim riječima, "fer i poštenih izbora nema i ne može ih biti dokle god parlamentarne partije odbijaju da nam vrate pravo glasa."

"Tek kao drugu opciju ja sam iskazao namjeru da ne prisustvujem sjednicama skupštine ako se moj zahtjev ne prihvati. Posljednji sam čovjek u Opštini koji bi želio da vidi DPS ponovo na vlasti u Budvi, osim ako bi javno uputili izvinjenje građanima Budve i iskreno kajanje. Ne mogu da zamislim da će više ikada neka partija sama imati većinu u Parlamentu. Neprohvatljivo je da Demokrate, partija sastavljena uglavnom od mladih ljudi, ne može da shvati da je lako naći rješenje za novonastalu situaciju. Demokrate imaju u svom programu odrednicu da će se boriti za pravo birača da neposredno biraju odbornike i poslanike kao i da će svi kandidati na listi imati jednaku šansu za uspjeh, odnosno jednako biračko pravo", naveo je Džaković

Dodaje da u slučaju da Demokrate predlože na usvajanje u Skupštini Crne Gore predlog Zakona o izboru odbornika i poslanika koji je usaglašen sa Ustavom, posebno u dijelu neposrednog izbora, to bi značilo da su oni prva partija koja bi pristala da se odrekne sigurnih mandata i to pravo odlučivanja kome će pripasti mandat prepusti onima kojima to pravo pripada, a to su državljani Crne Gore sa pravom glasa.

"Teško bi bilo svakom poslaniku da se tokom skupštinske rasprave suprotstavi uvođenju opšteprihvaćenih standarda u izbornom zakonodavstvu Crne Gore, a koje važi u cijelom svijetu. Ako Demokrate istinski žele da realizuju svoj program i zalaganje za otvorene liste i ako je problem što sada ne mogu da praktično predlože Skupštini predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izboru odbornika i poslanika, zato što bojkotuju rad Skupštine, spreman sam da sačekam prekid bojkota. Do prekida bojkota ućestvovaću u radu SO Budva. Iskreno očekujemo da će prekid bojkota nastupiti prije novih republičkih izbora, tj. u ovom sazivu Skupštine. Depolitizacija uprave se mora napraviti. Konkursi za sva radna mjesta su zakonska obaveza, a poštovanje zakona je naša obaveza! Što se tiče DF, kao bivši odbornik DF prihvatiću da su oni svojim programom greškom odredili da će se boriti za otvorene liste i dalje ih neću uslovljavati", zaključio je.

Bonus video: