Eskobar i Pič potvrdili dolazak na inauguraciju Milatovića

Na inauguraciju predsjednika pozvani međunarodni partneri, svi zvaničnici država iz regiona, EU i šire...

46378 pregleda 256 reakcija 89 komentar(a)
Gabrijel Eskobar, Foto: US EMBASSY
Gabrijel Eskobar, Foto: US EMBASSY

Specijalni izaslanici SAD i Velike Britanije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i Stjuart Pič potvrdili su dolazak na inauguraciju novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Iz Skupštine, gdje će biti održana inauguracija, “Vijestima” su rekli da je upućeno više stotina pozivnica, a dolazak su među prvima potvrdili Eskobar i Pič.

”Upućeno je više stotina pozivnica. Pozvani su rezidentni i nerezidentni ambasadori, poslanici, bivši i aktuelni predsjednik države, međunarodni partneri, svi zvaničnici država iz regiona, EU i šire, predsjednici i potpredsjednici opština...”, naveli su iz Skupštine.

Stjuart Pič
Stjuart Pičfoto: Ambasada Velike Britanije

Milatović će 20. maja u Skupštini položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore, nakon čega će prirediti koktel u Vili Gorica.

Nakon što su neki mediji pokrenuli pitanje da li je na inauguracija pozvana predsjednica Kosova Vjosa Osmani, iz Predsjedništva Kosova za Koha.net potvrdili su da je predsjednica dobila pozivnicu.

”Stigao je poziv predsjednici Osmani da učestvuje na inauguraciji predsjednika Milatovića”, rekao je za Kohu Bekim Kupina, savjetnik za medije u Kancelariji Predsjedništva.

”Vijesti” su ranije objavile da Uprava policije priprema plan sa najvećim stepenom obezbjeđenja, a broj službenika policije i pozicije na kojima će biti postavljeni, zavisiće od broja i spiska zvanica koji će prisustvovati inauguraciji.

S obzirom na to da se očekuje dolazak stranih štićenih ličnosti, oni, prema protokolima Uprave policije moraju biti čuvani po najvećim standardima obezbjeđenja tokom boravka u Crnoj Gori.

Odlazeći predsjednik Milo Đukanović 2018. godine, kada je izabran na tu funkciju, odlučio je da na inauguraciji ne bude gostiju sa strane, već su tom činu prisustvovali diplomatski kor i predstavnici crnogorskih institucija.

Svečano proglašenje predsjednika na sjednici Skupštine održavalo se prethodnih godina u Vladinom domu na Cetinju. U prijestonici je i rezidencija predsjednika države. Tamo počinje i svako redovno proljećne i ljetnje zasjedanje parlamenta, odnosno održava se prva sjednica.

Međutim, Milatović je odlučio da bude inaugurisan u Podgorici u zgradi Skupštine Crne Gore, čime je promijenio praksu koju je ustanovio njegov prethodnik.

Milatović je ranije poručio da inauguracija treba da bude primjer najviših demokratskih standarda i zato je predviđena u Skupštini Crne Gore.

Milatović očekuje Vučića i ostale regionalne lidere

Milatović očekuje da će njegovoj inauguraciji naredne subote u Podgorici prisustvovati lideri zemalja regiona, uključujući predsjednika Srbije Aleksandra Vućića.

”Sve ide, kako sam informisan, po predviđenom planu. Dobili smo potvrdu da će upravo brojni visoki dužnosnici iz tih zemalja upravo prisustvovati činu inauguracije. Ovdje mislim i na SAD, na Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, što je dobar signal povjerenja i međusobnog uvažavanja između Crne Gore i tih zemalja i to me zaista raduje”, kazao je Milatović u intervjuu Televiziji Vijesti.

On je rekao da će mu neki od prvih poteza na poziciji šefa države biti sagledavanje pristiglih zakona donijetih u vrijeme raspuštene Skupštine.

Na pitanje da li će potpisati brojna akta koja su donijeli, uključujući Zakon o Centralnoj banci Crne Gore, odgovorio je da je taj zakon već komentarisao.

”Mislim da se tu ne radi o tome da li su predsjedniku uskraćena neka ovlašćenja ili nijesu, već da se radi o jednoj lošoj praksi koja je bila kritikovana i od strane međunarodnih finansijskih organizacija. Mislim da se upravo i ta kritika treba uzeti vrlo ozbiljno i odgovorno”, poručio je.

Bonus video: