Nova politička realnost traži nove ljude

Povlačenje lidera sa lista dijela opozicionih partija prvi korak ka potrebnoj unutarstranačkoj reformi, kazala je Ana Nenezić. Sigurnost i privilegije ispod kišobrana snažnog DPS-a više ne postoje i sada je klima drugačija, ocijenio je Stefan Đukić

25064 pregleda 119 reakcija 36 komentar(a)
Listu DPS-a predvodi Živković, nema Boškovića, Markovića, Ivanovića: iz Skupštine, Foto: Luka Zekovic
Listu DPS-a predvodi Živković, nema Boškovića, Markovića, Ivanovića: iz Skupštine, Foto: Luka Zekovic

Povlačenje lidera većine opozicionih partija bio je jedini način da se zaustavi kontinuirani pad podrške na izborima, a većina njih nema šta ni da traži u novoj političkoj realnosti u Crnoj Gori, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Lideri većine opozicionih partija odlučili su da ne budu na izbornim listama, ustupajući mjesta kolegama.

Tako na listama neće biti lidera Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića, Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića i Liberalne partije Andrije Popovića. Na listi Demokratske partije socijalista (SDP) pored bivšeg lidera Mila Đukanovića, nema dugogodišnjih partijskih i bivših državnih funkcionera Predraga Boškovića, Duška Markovića, Petra Ivanovića, Mevludina Nuhodžića, Luiđa Škrelje​...

Izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), Ana Nenezić, vjeruje da su višedecenijski lideri i visoki zvaničnici ovih partija, nakon prethodna tri izborna ciklusa u kojima su im birači poslali jasnu poruku, kroz kontinuirani pad podrške i glasova, razumjeli ili im je objašnjeno, da svaki njihov dalji angažman znači i dalji pad podrške birača.

Način da se partije djelimično relaksiraju tereta brojnih afera: Nenezić
Način da se partije djelimično relaksiraju tereta brojnih afera: Nenezićfoto: Boris Pejović

”Parlamentarni, lokalni, a zatim i predsjednički izbori bili su dovoljan signal da svako njihovo dalje insistiranje na aktivnim ulogama u partijama znači sve manju šansu za SD i SDP da ostanu aktivni učesnici političkog života, odnosno za DPS da ima ikakvu šansu da povrati bar dio izgubljenih birača”, rekla je Nenezić za “Vijesti”.

Ona je ocijenila da je povlačenje lidera ovih partija bio jedini način da se zaustavi prethodni kontinuirani pad podrške, da se ove partije bar djelimično relaksiraju tereta brojnih nerazriješenih afera koje se vezuju za većinu starih kadrova, a i prvi korak ka potrebnoj unutarstranačkoj reformi, kako DPS-a tako i ostalih manjih partija ovog korpusa.

Analitičar i građanski aktivista Stefan Đukić sumnja da se radi o odgovornosti lidera, već da je prije riječ o izbjegavanju dodatnih poraza.

Da su osjećali odgovornost, davno bi se povukli iz politike: Đukić
Da su osjećali odgovornost, davno bi se povukli iz politike: Đukićfoto: Twitter

Da su osjećali odgovornost, davno bi se povukli iz politike: Đukić

”Imajući u vidu osobine predstavnika naše političke klase i njihovu, maltene apsolutnu (čast izuzecima) nemogućnost da stvarno prihvate odgovornost za bilo šta loše, pa i partijski rezultat sumnjam da se radi o podnošenju odgovornosti. Uostalom, da su tako nešto osjećali, davno bi se povukli iz politike. Vjerujem da je daleko više u pitanju osjećaj nadolazećih loših rezultata i želje, ne mnogo drugačije od ovog nepodnošenja odgovornosti, da se ne suoče sa tim dodatnim porazima, već to prepuštaju drugima”, rekao je Đukić Vijestima,

Uostalom, kako je dodao, većina njih nema šta ni da traži u novoj političkoj realnosti u Crnoj Gori - mogli su biti ministri, poslanici, savjetnici korisni i upotrebljivi bloku koji je suvereno i maltene apsolutno vodio Milo Đukanović.

”U ovoj političkoj situaciji, kada moraju iz opozicije da polako grade i nesigurno se nadaju ostvarenju nakon više izbornih ciklusa oni se povlače - nemaju dovoljno harizme, a moguće ni ideja, kako da se izbore sa nezavidnim položajem u kojem su. Sigurnost i privilegije ispod kišobrana snažnog DPS-a više ne postoje i sada je klima drugačija. Ljudi naviknuti na taj kišobran, kojima je teško i da zamisle Crnu Goru bez totalne vlasti Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića nemaju svoj smisao nakon što se stvarnost iz korijena promijenila”, kazao je Đukić.

Parlamentarni izbori zakazani su za 11. jun, a za predaju lista ostala su još dva dana. Listu je za sada predao jedino Narodni pokret “Pravda za sve”, kome je Državna izborna komisija u petak listu vratila na doradu jer nedostaje oko 200 potpisa.

Jedan broj političkih partija definisao je u kom aranžmanu će nastupiti na izborima, dok će pojedini to uraditi u ponedjeljak, dan prije konačnog roka za predaju poslaničkih lista.

DPS je u petak je na sjednici Glavnog odbora (GO) odlučio da na izborima nastupi sa Socijaldemokratama (SD), Socijaldemokratskom partijom (SDP), Liberalnom partijom (LP) i Demokratskom unijom Albanaca (DUA). I dok je GO SD-a u petak potvrdio takvu odluku, SDP je odlučio da ipak samostalno ide na izbore. Prema nezvaničnim informacijama, GO je odluku o samostalnom nastupu donio tijesnom većinom, a na izbornoj listi neće biti aktuelnog predsjednika partije Raška Konjevića.

U petak veče je 29 članova GO SDP-a glasalo za samostalan nastup, dok je 28 bilo protiv, a troje uzdržano, rekao je izvor “Vijesti”.

Na listi DPS će biti Nikola Janović, zatim Nermin Abdić, Drita Lola, Oskar Huter, Aleksandra Vuković, Ivan Vuković, Jevto Eraković, Abaz Dizdarević, Sonja Milatović, Zoja Bojanić Lalović, Andrija Nikolić, Nikola Rakočevič, Dušan Raičević.

Pojedini mediji prenijeli su da je dogovoreno da od 81 mandata na listi (koliko Skupština ima poslanika), 21 pripadne koalicionim partnerima. DPS se zvanično još nije oglasio, iako je najavljeno saopštenje nakon sjednice GO.

Na listi SD-a su na listi biti funkcioneri Boris Mugoša, Branislav Nenezić, Nihad Canović i Nikola Zirojević.

Glavni odbor Liberalne partije juče je podržao odluku o koalicionom nastupu te partije sa DPS-om, SD-om i Demokratskom unijom albanaca (DUA) na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun. GO je za kandidate te partije na zajedničkoj listi izglasao Vatroslava Belana, Ammara Borančića i Jelenu Marković.

Na listi nema predsjednika partije i dugogodišnjeg poslanika Andrije Popovića. Belan, Borančić i Marković članovi su predsjedništva LP, kao i odbornici u skupštinama opština Tivat, Bar i Nikšić.

Glavni odbor Pokreta Evropa sad zakazan je za ponedjeljak. Sa PES-om o zajedničkom nastupu pregovaraju manje partije i lokalne liste, a očekuje se da se u narednih dan-dva zna epilog tog procesa. Dogovor s tim pokretom postigli su Ujedinjena Crna Gora i Novska lista, rekli su izvori “Vijesti”.

GP URA na izborima će nastupiti sa Demokratama, a iz partije premijera Dritana Abazovića za danas su najavili sjednicu GO na kojoj će odlučivati i o nastupu i listi na parlamentarnim izborima za koje su, kako su naveli, u prethodna dva dana prikupili neophodan broj potpisa.

PES pregovara još sa Savezom građana CIVIS, Strankom pravde i pomirenja (SPP), te s manjim listama iz Bara, Tivta... Ti subjekti su, između ostalih, podržali jednog od lidera PES-a i novoizabranog šefa države Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima.

BS samostalno, Ibrahimović nosilac liste

Bošnjačka stranka nastupiće samostalno na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna, jednoglasno je odlučeno juče na sjednici Glavnog odbora te stranke u Rožajama.

Nosilac liste je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

”Uvjereni smo da ćemo kroz samostalan nastup i direktan kontakt sa građanima, kroz pozitivnu kampanju, predstaviti naš izborni program, čiji će fokus biti na ekonomiji, ravnomjernom regionalnom razvoju, vladavini prava, zaštiti manjinskih prava, položaju mladih i žena”, navodi se u saopštenju.

Nova i DNP bez PzP-a na izbore

U okviru koalicije Demokratski front na parlamentarnim izborima 11. juna nastupiće Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, dok na listi neće biti Pokreta za promjene, saznaju “Vijesti”.

Prema informacijama iz DF-a, savez te tri partije će danas prestati da postoji, što će njegovi dosadašnji lideri saopštiti na konferenciji za medije.

NSD, DNP i PzP su nastupali zajedno na izborima od 2012. godine.

Bonus video: