Radev: Bugarska je spremna da pruži podršku u oblasti obrazovanja crnogorskih oficira i vojnika

Radev se sastao sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović

3193 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Bugarska je spremna da pruži podršku u oblasti obrazovanja crnogorskih oficira i vojnika, saopštio je predsjednik te države Rumen Radev na sastanku sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović.

Radev je, kako je saopšteno iz parlamenta, istakao važnost posjete Đurović Sofiji u kontekstu unapređenja ukupnih odnosa dvije zemlje i ukazao da je Bugarska uvijek bila prijatelj i podržavalac Crne Gore.

On je, govoreći o saradnji dvije zemlje u okviru NATO-a, rekao da je zadovoljan što je krajem januara prvi kontigent sa 33 pripadnika Vojske Crne Gore upućen u NATO aktivnost Pojačane budnosti u Bugarskoj, gdje će biti u sastavu multinacionalne borbene grupe pod komandom Italije.

Radev je saopštio da je Bugarska spremna da pruži podršku u oblasti obrazovanja crnogorskih oficira i vojnika.

Đurović je zahvalila na gostoprimstvu i istakla da je jako važno što frekventne političke posjete nisu prekinute i pored pandemije korona virusa.

“Ona je potencirala neupitnu pomoć i podršku Bugarske procesu evropskih integracija Crne Gore, te istakla da dodatnu vrijednost odnosima dvije zemlje daje članstvo u NATO savezu”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Đurović je informisala sagovornika da je Crna Gora uspostavila pravni okvir za privlačenje digitalnih nomada, te da bi u tom smislu cijenila razmjenu iskustava sa Bugarskom.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja i o potrebi organizovanja poslovnog foruma koji bi okupio privrednike iz obije zemlje kako bi se pokrenuli konkretni projekti koji bi bili od koristi i za Crnu Goru i za Bugarsku”, zakljućuje se u saopštenju.

Bonus video: