CŽP i Spektra: DIK da ne potvrdi liste koje krše zakonske kvote za žene

Nevladine organizacije podsjetile političke subjekte da su dužni da poštuju Zakon o izboru odbornika i poslanika, koji predviđa posebne mjere za učešće žena u političkim procesima

5682 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nevladine organizacije (NVO) Centar za ženska prava i Spektra zatražile su da Državna izborna komisije (DIK) ne potvrdi liste za parlamentarne izbore koje nijesu ispoštovale zakonske kvote za zastupljenost žena.

Te NVO su podsjetile sve političke subjekte da su dužni da poštuju Zakon o izboru odbornika i poslanika, koji predviđa posebne mjere za učešće žena u političkim procesima u Crnoj Gori.

"Naglašavamo da propisane kvote, kojima je predviđeno da najmanje 30 procenata i jedno od četiri mjesta na izbornim listama pripadnu osobama manje zastupljenog pola, predstavljaju samo zakonski minimum", kaže se u saopštenju.

Centar za ženska prava i Spektra, kako navode, ohrabruju sve političke partije koje će učetvovati na predstojećim izborima da podstiču rodni paritet, odnosno da obezbijede jednaki broj muškaraca i žena na izbornim listama.

"A naročito da vode računa o učešću predstavnika i predstavnica marginalizovanih grupa, Romkinja, žena sa invaliditetom i LBTIQ žena, kojih do sada nije bilo u poslaničkim klupama", kaže se u reagovanju.

NVO podsjećaju na nezakonito proglašenje izbornih lista na prethodnim lokalnim izborima, koje su opštinske izborne komisije potvrdile uprkos činjenici da nisu ispoštovale zakonske kvote za manje zastupljeni pol.

"Prethodni lokalni izbori su pokazali da pojedine političke partije ignorišu zakonske kvote, a da nadležni organi ne reaguju na očigledno kršenje odredbi Zakona o izboru odbornika i poslanika, čak deset godina od njihovog stupanja na snagu", kaže se u saopštenju.

Centar za ženska prava i Spektra apeluju da DIK a pažljivo prati primjenu kvota i da ne potvrdi izborne liste koje tu zakonsku obavezu budu kršile.

Bonus video: