Inauguracija Milatovića: Zvaničnici ZB stižu, za Vučića se ne zna

Na inauguraciji novog predsjednika očekuje se oko 200 gostiju, na svečanosti u Vili Gorica oko 700. Spisak onih koji će prisustvovati svečanosti u Skupštini trebalo bi da bude zaključen u četvrtak

34957 pregleda 126 reakcija 57 komentar(a)
Po završetku sjednice planirana je ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine: Garda VCG, Foto: Skupstina CG
Po završetku sjednice planirana je ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine: Garda VCG, Foto: Skupstina CG

Na inauguraciji novoizabranog predsjednika države Jakova Milatovića 20. maja očekuje se oko 200 zvanica, među kojima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar, potvrđeno je ”Vijestima”.

Organizatori, Skupština Crne Gore, ali i Uprava policije koja treba da brine o bezbjednosti gostiju, za sada nemaju potvrdu o dolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, međutim sagovornik Televizije Vijesti rekao je da bi on “vrlo vjerovatno” trebalo da dođe.

Iz Predsjedništva Srbije “Vijestima” nije odgovoreno da li će Vučić doći u Podgoricu 20. maja.

Izvor “Vijesti” rekao je da su predsjednici Slovenije Nataša Pirc Musar i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski uputili izvinjenje jer nijesu u mogućnosti da prisustvuju, još se čeka potvrda Denisa Bećirovića iz Predsjedništva BiH, dok su njegove kolege Željka Cvijanović i Željko Komšić potvrdili dolazak. Kao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Albanije Bajram Begaj.

Od evropskih zvaničnika izvjesno je prisustvo Olivera Ropkea, predsjednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

Zvanice su u prilici da još do četvrtka potvrde prisustvo svečanosti polaganja zakletve novog predsjednika Crne Gore, rekao je izvor, navodeći da je to posebno važno zbog posla koji predstoji Upravi policije, koja između ostalog treba da obezbijedi i pratnju stranim gostima.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je sjednicu Skupštine za subotu 20. maj u 12 sati. Inauguracija, odnosno polaganje zakletve, održava se u plenarnoj sali - koja bi trebalo da ugosti oko 200 ljudi.

Milatović polaganjem zakletve stupa na dužnost predsjednika Crne Gore. U saopštenju iz parlamenta navodi se da će, nakon što predsjednica Skupštine otvori sjednicu, uslijediti intoniranje himne, nakon čega će novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i održati inauguracioni govor, čime će biti označeno njegovo stupanje na dužnost predsjednika Crne Gore.

Po završetku sjednice, uslijediće ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine. Milatović će zatim u tom svojstvu, kako je rečeno “Vijestima”, za goste prirediti ručak u restoranu “Plantaža” - Šipčanik u Podgorici.

Po protokolu, saopštila je Skupština, u 17.30 časova u Vili “Gorica” počeće koktel koji priređuje predsjednik sa suprugom. “VIjestima” je rečeno da je planirano oko 700 zvanica.

Ustavom Crne Gore mandat predsjednika je pet godina. Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima održanim 2008. i 2013. godine i Milo Đukanović, izabran na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Policija postupa po protokolima za najviši stepen bezbjednosti

U vezi sa obezbjeđenjem inauguracije, Uprava policije postupuće po internim protokolima za najveći stepen bezbjednosti. Konačni plan biće poznat nakon što u četvrtak bude zaključen spisak gostiju, saznaju “Vijesti”.

Ranije je nezvanično rečeno da će ulice u užem centru grada biti blokirane, kao i put ka aerodromu kada budu pristizali visoki gosti.

Policija se još nije zvanično oglašavala u vezi sa tim.

Bonus video: