Šta piše u Sporazumu Demokrata i GP URA: Borba protiv mafije, orgnizovanog kriminala i korupcije glavni ciljevi

Sporazum o zajedničkoj koalicionoj listi za učešće na parlamentarnim "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" uz poslaničku listu dostavljen je Državnoj izbornoj komisiji (DIK)

25340 pregleda 94 reakcija 73 komentar(a)
Abazović i Bečić, Foto: Boris Pejović
Abazović i Bečić, Foto: Boris Pejović

Glavni ciljevi koalicije Demokrata i GP URA je djelotvorna borba protiv mafije i orgnizovanog kriminala, kao i korupcije.

Zatim izgradnja slobodnog demokratskog društva integrisanog u zajednicu evropskih naroda i država, eliminisanje vještački produkovanih podjela u Crnoj Gori i stvaranje uslova za ravnomjerni razvoj države, jednakost građana po principu jednakih šansi za sve.

To se navodi u Sporazumu o zajedničkoj koalicionoj listi za učešće na parlamentarnim "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji", koji je uz poslaničku listu dostavljen Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

Kao ciljevi političkog djelovanja navode se i ubrzani ekonomski razvoj, zaštita prava manjina, socijalna pravda, solidarno i sveobuhvatno zdravstvo...

Isključili su bilo kakvu mogućnost učešća u vlasti sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), a obavezali su se da će jedinstveno pregovarati o formiranju vlasti nakon izbora.

Prvu od funkcija koje pripadnu zajedničkoj izbornoj listi biraće Demokratska Crna Gora, a drugu GP URA, dok će ostale funkcije dogovarati u skladu sa procentom kandidata na zajedničkoj Izbornoj listi uz puno uvažavanje kadrovskih potencijala kandidata.

Sporazumom se predviđa i šta nakon izbora. U slučaju da bude potrebna postizborna koalicija, kako se navodi, potpisinice sporazuma zadržavaju pravo da u Skupštini odlučuju preko svojih poslaničkih klubova.

One se međutim i obavezuju da će u Parlamentu koordinirati rad poslanika obije partije, da će poštovati svoje i programske ciljeve saveza.

Dokumetnom se precizira i da će imati zajedničke predstavnike u organima za sprovođenje izbora, da će Demokrate biti ovlašćene da otvore poseban žiro račun za potrebe ove kampanje...

Demokratama je na zajedničkoj listi, koja ima 81 mjesto, predviđeno 52 mjesta a GP URA 29.

Njima na poslaničkoj listi pripadaju prvo, treće, četvrto, šesto... mjesto a URI drugo, peto, osmo....

Demokrate su sinoć predale poslaničku listu.

Bonus video: