Vlada imenuje Borisa Milića za direktora ANB-a

Imenovanje aktuelnog vršioca dužnosti direktora ANB-a biće urađeno bez prethodne saglasnosti skupštinskog odbora za bezbjednost, koje je više od dva mjeseca, ignorisalo da dostavi mišljenje o Vladinom predlogu da Boris Milić dobije puno povjerenje i mandat na čelu tajne služb

14457 pregleda 29 reakcija 19 komentar(a)
Milić, Foto: Luka Zeković
Milić, Foto: Luka Zeković

Vlada planira da na današnjoj sjednici, na predlog premijera Dritana Abazovića, imenuje Borisa Milića na petogodišnji mandat direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, saznaju "Vijesti".

Imenovanje aktuelnog vršioca dužnosti direktora ANB-a biće urađeno bez prethodne saglasnosti skupštinskog odbora za bezbjednost, koje je više od dva mjeseca, ignorisalo da dostavi mišljenje o Vladinom predlogu da Boris Milić dobije puno povjerenje i mandat na čelu tajne službe.

Aktuelnom vršiocu dužnosti direktora ANB-a drugi šestomjesečni mandat u v.d. stanju ističe polovinom septembra ali je Vlada, kako saznaju "Vijesti", odlučila da se pozove na presudu Upravnog suda, donijetu krajem 2021. a u slučaju bivšeg v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića, u kojem je pojašnjeno da "direktor tajne službe može biti imenovan i bez dobijenog mišljenja nadležnog skupštinskog Odbora".

Naime u presudi Upravnog suda iz oktobra 2021. godine piše da je javnopravni organ odnosno u ovom slučaju skupštinski Odbor za bezbjednosti "dužan da u toku od 20 dana dostavi mišljenje, koje je tražila Vlada"...

Kako piše u presudi Upravnog suda, za sve situacije koje nijesu riješene lex-specijalisom ili Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost se onda primjenjuju odredbe Zakona o Upravnom postupku, koje u prvom redu ne bi trebalo da rješava međusobne odnose dvije grane vlasti - izvršne i zakonodavne...

"Međutim, u konkretnom primjenjuju se odredbe člana 41 Zakona o upravnom postupku, kojim je regulisano ovlašćenje javnopravnog organa da donese rješenje, u konkretnom slučaju, imenovanju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost bez prethodno pribavljenog mišljenja Skupštine, koje je izostalo isključivo zbog neažurnog postupanja nadležnog tijela parlamenta", piše u presudi Upravnog suda...

Prema Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, direktor te institucije imenuje se na predlog predsjednika Vlade. Predlog za imenovanje direktora Agencije, Vlada dostavlja Skupštini radi davanja mišljenja.

"Skupština, nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, daje mišljenje", piše u zakonu.

Predlog skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu, a na čijem je čelu Milan Knežević, dostavljen je nakon sjednice Vlade 16. marta ove godine.

Direktor ANB-a imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan, a za svoj rad odgovoran je Vladi.

Vlada je 8. oktobra 2022. godine postavila Milića za vršioca dužnosti direktora ANB-a, dan nakon što je na elektronskoj sjednici smijenjen njegov prethodnik u v.d. stanju Savo Kentera.

Za vrijeme Milićevog mandata tajna služba učestvovala je u više akcija sprječavanja krijumčarenja narkotika i cigareta ali i razmjenjivala operativne podatke u sprječavanju nekoliko likvidacija, pronalasku i praćenju odbjeglih članova kriminalnih organizacija...

Od Nove godine, ANB je, tvrde upućeni, intenzivirao operativnu saradnju i međusobnu razmjenu obavještajnih podataka sa Upravom policije odnosno Specijalnim policijskim odjeljenjem.

Milić je u v.d. mandatu donio i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji sistematizaciji radnih mjesta u ANB-u, koji je usvojila Vlada.

Operativac tajne službe je još 1993. godine karijeru bezbjednjaka počeo u nekadašnjoj Službi bezbjednosti - Ministarstva unutrašnjih poslova, a potom je pokrivao brojne rukovodeće poslove unutar ANB-a.

Od decembra 2020. Milić je bio na čelu Sektora za kontraobavještajnu zaštitu (KOZ), a od januara 2022. do imenovanja za v.d. direktora, savjetnik Sava Kentere.

Bonus video: