Milatović: Na inauguraciju dolaze predsjednici svih zemalja Zapadnog Balkana

"Inauguracija će se desiti u subotu, tom činu će prisustvovati i Đukanović i zaokružiti ovaj proces", rekao je Milatović

30640 pregleda 31 reakcija 25 komentar(a)
Milatović i Đukanović, Foto: Luka Zeković
Milatović i Đukanović, Foto: Luka Zeković

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, rekao je danas da će njegovoj inauguraciji prisustvovati odlazeći šef države Milo Đukanović, ali i predsjednici svih država Zapadnog Balkana.

"Inauguracija će se desiti u subotu, tom činu će prisustvovati i Đukanović i zaokružiti ovaj proces. Mislim da će tog dana biti poslata jedna dobra poruka iz Crne Gore dolaskom visokih predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, a naravno i predsjednika svih zemalja Zapadnog Balkana", kazao je Milatović na konferenciji za medije nakon sastanka sa Đukanovićem.

Jakov Milatović, Milo Đukanović
foto: Ljubica Milićević

Njih dvojica održali su danas u Podgorici drugi sastanak u vezi sa primopredajom dužnosti.

Milatović će u subotu, u Skupštini Crne Gore u Podgorici, položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika države.

Na inauguraciji se očekuje oko 200 zvanica, među kojima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar, potvrđeno je ranije "Vijestima".

Organizatori, Skupština Crne Gore, ali i Uprava policije koja treba da brine o bezbjednosti gostiju, za sada nemaju potvrdu o dolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, međutim sagovornik Televizije "Vijesti" je ranije rekao da bi on "vrlo vjerovatno" trebalo da dođe.

Taj izvor je takođe rekao da bi na inauguraciju trebalo da dođe i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Izvor "Vijesti" rekao je ranije da su predsjednici Slovenije Nataša Pirc Musar i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski uputili izvinjenje jer nijesu u mogućnosti da prisustvuju, još se čeka potvrda Denisa Bećirovića iz Predsjedništva BiH, dok su njegove kolege Željka Cvijanović i Željko Komšić potvrdili dolazak. Dolazak su potvrdili i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Albanije Bajram Begaj.

Od evropskih zvaničnika izvjesno je prisustvo Olivera Ropkea, predsjednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

Zvanice su bile u prilici da do četvrtka potvrde prisustvo svečanosti polaganja zakletve, rekao je izvor, navodeći da je to posebno važno zbog posla koji predstoji Upravi policije, koja, između ostalog, treba da obezbijedi i pratnju stranim gostima.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je sjednicu Skupštine za subotu 20. maj u 12 sati. Inauguracija, odnosno polaganje zakletve, održava se u plenarnoj sali.

Bonus video: