Šušić: Predlog URE da prestanu da važe DUP "Gorica C" i "Stara Varoš dio zone A" može biti skupo plaćen

"Ukoliko bismo dozvolili da Glavni grad, koji za to nema nadležnost, donese odluku, koja je po svojoj suštini nezakonita, bila bi preuzeta loša praksa DPS-a"

7624 pregleda 10 komentar(a)
Šušić, Foto: NSD
Šušić, Foto: NSD

Kao predsjednik Odbora za statut i propise, dužan sam da upozorim građane Podgorice, njihove predstavnike u parlamentu Glavnog grada i cjelokupnu javnost da se u predlogu GP URA da se van snage stave određena planska dokumenta, odnosno da prestanu da važe DUP "Gorica C" i "Stara Varoš dio zone A" zapravo radi o političkom marketingu, poručio je Mitar Šušić, predsjednik kluba odbornika Nove srpske demokratije (NSD) u Skupštini Glavnog grada.

"Taj predlog je idejno jeftin, ali može biti skupo plaćen, jer se šteta koja će eventualnim izglasavanjem ovog akta nastati može mjeriti desetinama miliona eura", dodao je Šušić, a navodi se u saopštenju NSD-a.

On je podsjetio da će se odbornici skupštine Glavnog grada sjutra (petak) izjašnjavati o predlogu UREda prestanu da važe DUP "Gorica C" i „Stara Varoš dio zone A“.

Dodaje da se ovaj u suštini beskoristan, a po formi nezakonit predlog predstavlja kao akt od javnog interesa.

"Prije svega, Skupština Glavnog grada, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, sopstvenim Statutom, te Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, apsolutno nema nadležnost za donošenje, izmjenu ili povlačenje urbanističkih planova. Jedini nadležan organ u tom pravcu je Vlada Crne Gore, pa je nejasno zašto politički subjekt koji je predlagač ovog akta, koji inače kontroliše i Vladu i resorno ministarstvo nadležno za poslove urbanizma, svoju zamisao ne realizuje na zakonit način, preko nadležnih organa, umjesto što pokušava da na građane Podgorice kolektivno svali odgovornost u svrhu sopstvene političke promocije", kaže on.

Pored toga, kako navodi Šušić, ukoliko bi se dozvolilo da Glavni grad, koji za to nema nadležnost, donese odluku, koja je po svojoj suštini nezakonita, bila bi preuzeta loša praksa DPS-a.

"Koja je za posljedicu imala višemilionsku štetu po Glavni grad u slučaju 'KIPS'. Šta više, šteta bi u našem slučaju bila višestruko veća, jer je u slučaju koji pominjem, zbog nezakonitih akata lokalne uprave bio oštećen samo jedan sopstvenik, a predloženim marketinškim pravnim akrobacijama, štetu bi objektivno mogle da trpe, i kasnije od građana naplate, stotine investitora i drugih vlasnika nekretnina na zahvaćenim lokacijama", naveo je.

Konačno, kako smatra, besmisao predloženog obezakonjenja urbanističkih planova ogleda se u činjenici da se ni sa urbanističkog stanovišta njime ništa ne postiže.

"Sve započete, čak i samo prijavljene gradnje biće nesmetano nastavljene, tako da problemi, koji su već nastali i na koje su građani sa pravom ukazivali u prethodnom periodu, donošenjem spornih odluka neće biti riješeni", istakao je Šušić.

Istakao je da se na urbanistički haos koji je dugogodišnja vlast DPS-a proizvela na teritoriji Glavnog grada, ne smije dodati još i pravni haos, koji se odbornicima predlaže.

"Zbog toga odbornici Nove srpske demokratije neće podržati ovaj predlog. Ujedno, predlažemo kolegama iz URE, da zajedno formulišemo inicijativu kojom ćemo od jedinog nadležnog organa po ovom pitanju, Vlade Crne Gore, zatražiti da u što hitnijem roku izvrši reviziju važećih planskih dokumenta za ove cjeline, kako bi se očuvala i životna sredina i održiv urbanistički koncept razvoja grada, ali i pravni poredak, koji je jednako važan sa stanovišta zaštite javnog interesa građana Podgorice i Crne Gore", zaključio je Šušić.

Bonus video: