URA Podgorica: Kandidujemo Stijepovića za novog Marvelovog beton-heroja

Radulović je kazala da se urbano planiranje u Glavnom gradu prilagođava interesima velikih građevinskih kompanija...
314 pregleda 9 komentar(a)
Marija Radulović, Foto: URA Podgorica
Marija Radulović, Foto: URA Podgorica
Ažurirano: 08.09.2017. 12:40h

Ako „Marvel“ ikada inicira stvaranje super-heroja koji svaki kvadrat zelene površine pretvara u asfalt i beton, punog srca kandidujemo gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića. Nepopravljivog satiričara, sa specifičnim smislom za humor i beskonačnom voljom da se izruguje zdravom razumom građana Glavnog grada, kazala je Marija Radulović predstavnica podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA.

URA je reagovala nakon jučerašnje izjave Slavoljuba Stijepovića, na sastanku sa ambasadorom Finske, kada je poručio da je „Podgorica primjer u zaštiti životne sredine, na koji bi se trebali ugledati svi drugi gradovi”.

“Govorimo o gradonačelniku koji je, na početku svog mandata, dozvolio betoniranje korita rijeke Ribnice (koje je trajalo čitavu godinu), kao najbogatijeg florističkog predjela grada - u kome se nalazi čak 603 biljnih vrsti i podvrsti. O gradonačelniku koji dozvoljava da rijeke Morača i Cijevna budu divlje deponije smeća, baš kao i arheološko nalazište Duklja i bivši zatvor Jusovača, dok se pola grada decenijama guši u smradu Kolektora. O prvom čovjeku grada čiji građani su pola avgusta udisali štetan i zagađen vazduh, a čija se jedina vizija razvoja sastoji u nemilosrdnom bezoniranju svake moguće zelene površine. Ukoliko je Stijepovićev rad primjer u zaštiti životne sredine, onda je i sam gospodin Stijepović primjer za predsjednika Ustavnog suda Njemačke. Ili za direktora Formule 1”, ukazala je Radulović.

Ona je kazala da se urbano planiranje u Glavnom gradu prilagođava interesima velikih građevinskih kompanija, čiji je jedini interes da ostvare što veći profit i idu dalje, dok „niko ne vodi računa o kvalitetu života građana Podgorice“.

„Pravilnim pošumljavanjem autohtonih vrsti i stvaranjem drugačije mikro-klime, temperatura u Glavnom gradu bi se mogla značajno spustiti - u toku vrelih ljetnjih mjeseci. I za to, kao i za mnoge druge projekte koje je URA predlagala (zelene krovove, termoizolacione fasade, parkove i iskorištene javne površine) bi bilo sasvim dovoljno novca, da gradskoj upravi i Stijepoviću nije prioritetnije da partijski zapošljavaju svoje kadrove, pa uvećaju godišnje troškove na zarade za skoro pet miliona eura“, kazala je Radulović.

Ona je podsjetila da, dok Ljubljana osvaja laskave nagrade Zelene prijestonice Evrope i kupuje nove eco-friendly autobuse, u Podgorici „saobraćaju neprilagođeni autobusi stari i do 39 godina“, kao i da grad ne čini ništa da „zaista ispoštuje zadatke i ciljeve iz sopstvenog Plana zaštite životne sredine, jer zgrade i soliteri uvijek donose više novca od parkova i igrališta za djecu“.

„URA je i ranije ukazivala na brojne propuste podgoričke lokalne uprave, dok će u narednim nedeljama javnost upoznati i sa mnogim drugim nezakonitim radnjama, koje su direktno uticali na degradiranje kvaliteta života građana Glavnog grada. Našem gradu nije potrebna personalna, već sistemska promjena, koja će usvojiti drugačiji način razmišljanja i odgovornijeg djelovanja. A svi mi znamo da, sa DPS-om u bilo kojoj formi, ta promjena nikada neće biti moguća“, kazala je Radulović.

Bonus video: