Zeković uputio predloge Skupštini Glavnog grada: Poboljšati vidljivost i značaj odbornika

Zeković je, kako kaže, uputio predloge predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović

6574 pregleda 55 reakcija 11 komentar(a)
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti

Kroz isticanje vidljivosti odbornika i odbornica, a ne primarno partija, ističemo i njihovu samostalnost i dostupnost građanima bez obzira na njihova uvjerenja i postepeno razgrađujemo nasljeđe partitokratije, kazao je samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada i član Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković.

On je, kako navodi, predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović uputio niz predloga.

"Uputio sam prijedlog da razmotri mogućnosti za određena poboljšanja na službenoj stranici Skupštine Glavnog grada Podgorice", rekao je Zeković.

Dodaje da je predložio da se dopune određene kategorije na sajtu.

"Da pored informacija o predsjednici, potpredsjedniku i sekretaru Skupštine, postojeća rubrika “Odbornici” se preimenuje i redefiniše sadržajno", objašnjava Zeković.

Predložio je, kako kaže, da se ubuduće ta rubrika zove “Odbornici i odbornice”.

"Predložio sam da njen sadržaj, kao što je sada slučaj, ne podrazumijeva primarno podatke o partijama pa tek onda samo imena odbornika pa potom i nazive i sastav klubova već da isključivo sadrži imena i prezimena odbornika/ca po azbučnom/abecednom redu (dakle ne po partijama). Pošto se pritisne na određeno ime, treba da se otvori dodatni sadržaj, ponovo ime i prezime tog odbornika/ce, njihova fotografija, njihova kraća biografija, politička pripadnost tj. navod kojoj partiji ili grupi pripada (ako pripada), navodi se i članstvo i u radnim tijelima Skupštine i kontakt podaci pri čemu e-mail adresa obavezno", navodi Zeković.

Predložio je, kako dodaje, i da se na sajtu uvede i rubrika o rasporedu i isplati sredstava političkim partijama i odbornicima, a koja će uključivati mjesečne izvještaje koje, smatra Zeković, može i treba da dostavlja nadležni Sekretarijat za finansije koji i brine o tim isplatama.

"Smatram da predloženo poboljšava preglednost, transparentnost i ističe značaj, ulogu i odgovornost odbornika_ca koji ne trebaju i ne smiju biti u sijenci političkih partija. Kroz isticanje vidljivosti odbornika i odbornica, a ne primarno partija, ističemo i njihovu samostalnost i dostupnost građanima bez obzira na njihova uvjerenja i postepeno razgrađujemo nasljeđe partitokratije", rekao je Zeković.

Njegov raniji predlog je, kako kaže uvažen.

Bonus video: