Đukanović: Moje rezultate niko realan ne može osporiti. Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna

"Od čega da se povlačim? Od onoga čemu sam posvetio život? Posvetio sam život evropskom razvoju Crne Gore. Ne morate biti ni predsjednik, ni premijer, ni ministar, ni predsjednik stranke da biste bili politički angažovani... Sve što bude trebalo toj politici i toj partiji (DPS-u) u ovoj i u svim budućim kampanjama, imaće od mene", poručio je Đukanović

68296 pregleda 206 reakcija 192 komentar(a)
Posvetiće se sređivanju arhive i "sistematizaciji dugog političkog vijeka": Đukanović, Foto: Boris Pejović
Posvetiće se sređivanju arhive i "sistematizaciji dugog političkog vijeka": Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.05.2023. 16:25h

"Očuvan mir, učvršćen multietnički sklad tokom devedesetih, Crna Gora pošteđena razaranja tokom NATO kampanje, mirnim putem obnovljena i međunarodno priznata država, članica NATO-a, u predvorju EU, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu... Sve to je legitimacija Crne Gore", kazao je danas odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je u Rezidenciji predsjednika na Cetinju održao redovnu godišnju konferenciju za novinare, kojom završava predsjednički mandat.

Đukanović je rekao da nema namjeru da eksplicitnije sumira rezultate vlasti koju je personifikovao u dužem periodu, a "čiji istorijski značaj niko realan ne može osporiti".

"Crna Gora je pokazala spremnost za promjene. U vrijeme jugoslovenske ratne drame izabrani su mir i stabilnost. Referendum o nezavisnosti nije bio samo čin obnove uskraćene nam državnosti, niti demokratska svetkovina. To je bio izraz naraslog samopouzdanja građana i vjere u sopstvene sposobnosti. Nakon toga, napravljen je zaokret ka evropskom kulturnom krugu. Tek to nije bio jednostavan poduhvat. Ovo nije posao koji se završava u mandatu jedne vlasti, niti može završen. Naša zemlja je još uvijek u ranoj fazi procesa emancipacije, opterećena teškim bremenom ekonomske zaostalosti, te kontroverznim odnosom dijela građana prema državi", naveo je.

"Nadam se da su partneri shvatili da svaka promjena nije promjena nabolje"

Đukanović je ocijenio da su napravljeni značajni iskoraci koje niko ne može da potcjenjuje. Kaže da je "snaga naše vizije" došla do izražaja i nakon promjene vlasti i nedavnih predsjedničkih izbora.

"Pokazali smo svoj demokratski kapacitet i time dodatno uzdigli Crnu Goru. Površne primjedbe sa zapadnih adresa o nesmjenjivosti vlasti izgubile su vjerodostojnost. Nadam se i da su neki naši partneri shvatili da svaka promjena ne znači promjenu nabolje", rekao je u svom govoru.

Đukanović je naveo da ima utisak da je većina evropskih partnera shvatila da su u Crnoj Gori dobili "ono što nisu željeli", a da je Crna Gora nakon promjena ušla u novu epohu političkog života.

"Abazovićeva Vlada najgora u istoriji političkog života u Crnoj Gori"

"Prošle godine sam govorio zašto je smijenjena Krivokapićeva Vlada koja je destabilizovala društvo i državu, ali sam govorio i o razlozima podrške Abazovićevoj Vladi. Podržali smo je s ciljem da se deblokira evropski proces, da se vrati povjerenje investitora i da se radi na pripremi izbora po preporukama OEBS-a/ODIHR-a. Nažalost, ništa od toga nije urađeno. Propuštena je iznenada iskrsla šansa zbog rata u Ukrajini da se ubrza evropski put Crne Gore. Vladi je izlgasano nepovjerenje, a onda je i raspušten parlament poznat po svom antiustavnom djelovanju", rekao je odlazeći predsjednik.

On tvrdi da će Vlada premijera Dritana Abazovića "po neradu i štetnim odlukama" biti upamćena "kao najgora u istoriji političkog života u Crnoj Gori".

"Navodno oslobodilačkom politikom, došlo je do urušavanja sistema obrazovanja, zdravstva, ekonomije, javnih finansija... Evropske integracije su zaustavljene, a doveden je u pitanje i kredibilitet Crne Gore kao NATO partnera. Mukotrpno građeni ugled zemlje ozbiljno je uzdrman", dodao je.

"Ili u Evropu ili u balkanski nacionalizam"

Đukanović ističe da je Crnoj Gori nasušno potrebna stabilna, kompetentna, patriotska vlada, "koja će afirmisati građansku državu i multietničku demokratiju i ostvariti članstvo u EU".

"Vanredni izbori su prva velika šansa i velika nada, jer Crna Gora je ponovo na strateškoj raskrsnici s koje je moguće natrag u Evropu ili u balkanski nacionalizam", poručio je.

Đukanović navodi da je uprkos neznanju, neradu i lošoj namjeri pojedinaca, Crna Gora ostala posvećena evropskoj perspektivi, obavezama iz NATO-a i spoljnopolitičkim prioritetima.

"Vjerujemo da će Vlada izabrana nakon skorih izbora preuzeti odgovornost i stvoriti uslove za odvijanje normalnog političkog života u Crnoj Gori. Vjerujem i u bolju Crnu Gori i u bolju Evropu. Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna. Čestitam građanima 21. maj, Dan nezavisnosti", zaključio je Đukanović u govoru.

"Iskušenje nakon izbora ogledaće se u hrabrosti lidera da naprave koalicije"

Na pitanje šta očekuje od predstojećih izbora, Đukanović je odgovorio da očekuje da izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, i da daju "jasan pregled rejtinga partija i politika koje se vode".

"Vjerujem, takođe, da će se i tim rezultatima nedvosmisleno pokazati dominacija opredjeljenja građana za dalji proevropski razvoj Crne Gore. Vjerujem da će partije koje su se rezultatima djelovanja dokazale kao proevropske i partije koje se najavljuju i predstavljaju kao proevropske imati većinsku podršku građana. Na pravom iskušenju ćemo tek biti nakon izbora. Iskušenje će se ogledati u hrabrosti i odlučnosti lidera partija da naprave koalicije koje će biti u stanju da odgovorno vode računa o interesima Crne Gore. Najvažniji interes je nastavak puta evropskog razvoja. Sve ostalo su kratkoročne i nepametne kalkulacije, a jedna od njih je - samo ne sa prethodnom vlašću. Ta vlast baštini rezultate proevropskog razvoja i ne predstavlja se najavom svoje evropske politike, nego rezultatima. Iz istraživanja javnog mnjenja rekao bih da građani žele taj put", rekao je Đukanović.

Ponovio je da postoje partije koje se nazivima ili politikom predstavljaju kao proevropske.

"Eto prilike da se mudrim, odgovornim i hrabrim odlukama formira proevropska vlada. Ako bude hrabrosti i mudrosti u političkom liderstvu partija koje učestvuju na izborima".

"Od čega da se povlačim? Od onoga čemu sam posvetio život?"

Odgovarajući na pitanje kako planira da se angažuje u predizbornoj kampanji, Đukanović je rekao da nema namjeru da "mijenja dres" i da će u svakoj prilici promovisati politiku DPS-a.

Milo Đukanović
foto: Boris Pejović

"U svakoj prilici i u svakom svojstvu nastaviću da podržavam tu politiku, pa i partiju na čijem sam čeku bio donedavno".

Poručio je da se neće povući iz politike.

"Od čega da se povlačim? Od onoga čemu sam posvetio život? Posvetio sam život evropskom razvoju Crne Gore. Ne morate biti ni predsjednik, ni premijer, ni ministar, ni predsjednik stranke da biste bili politički angažovani. Dovoljno je da budete odgovoran građanin. Ja sam odgovoran građanin ove zemlje, i nastaviću u tom svojstvu da podržavam tu politiku. Sve što bude trebalo toj politici i toj partiji u ovoj i u svim budućim kampanjama, imaće od mene", naglasio je Đukanović.

Na pitanje smatra li da je Crna Gora danas nezavisna država, posebno u kontekstu stranih uticaja, odlazeći predjsednik je odgovorio da to koliko će zemlja biti suverena zavisi od kvaliteta upravljanja njom.

"Do 30. avgusta 2020. ona je bila ne samo nezavisna, nego i suverena država. Nikad nismo dozvolili da Crna Gora ikome postane privezak. Kvalitet unutrašnje politike opredjeljuje nivo uvažavanja zemlje u međunarodnoj politici. Ne možete biti uvaženi ako ne vodite dobru unutrašnju politiku".

"Napravljeni ozbiljni poduhvati i ne očekujem da ih iko do kraja uvaži"

Na pitanje kako komentariše tvrdnje političkih protivnika da bi Crna Gora davno bila EU da se DPS iskreno zalagao za to, Đukanović odgovara da je sve što je u zemlji urađeno na planu evropskog razvoja - uradila prethodna vlast.

"Preuzeli smo odgovornost da usmjerimo Crnu Goru ka Evropi. Sve ovo smo uradili da bi se folirali? To je vrlo nebulozno i apsolutno neutemeljeno. A zašto Crna Gora već do sad nije članica? To je proces koji podrazumijeva susretno djelovanje i postojanost i kompetentnost realizaciji reformi koje nas kvalifikuju za članstvo. Glavninu tog posla u Crnoj Gori smo napravili dok je u Evropi postajao neposustali entuzijazam za ujedinjenjem. Tokom otvaranja pregovora bilo je tonova o zamoru proširenja... Osim onoga što se dešavalo na Zapadnom Balkanu, bilo je važnije ono što se dešavalo u EU".

Smatra da je tačno da su posustale reforme na Zapadnog Balkanu, ali da toj konstatciji EU nedostaje rečenica o njihovoj odgovornosti za "posustajanje reformskog aktivizma".

"Treba nam pomoći da bismo stali na kolosjek evropskog razvoja. Izostanak dovoljne pomoći od EU i NATO-a otvorio je široko vrata djelovanju antievropskih politika, počev od ruske, tako da je Balkan izložen malignom uticaju trećih zemalja. Moralo se dogoditi da EU i NATO kažu - ovo je zona naše odgovornosti. Danas svjedočimo ozbiljnoj vrijednosnoj devastaciji Zapadnog Balkana. Nadam se da je ukrajinska nesreća ne samo sezonski, nego dugoročno probudila one koji misle o budućnosti Evrope", kazao je Đukanović.

Govoreći o svojim političkim rezultatima, on je rekao da ništa ne bi promijenio kada je riječ o najvažnijim postignućima.

"Kad završite neki posao i osvrnete se, uvijek zaključite da je to moglo nešto bolje. Kad razmišljam o najvažnijim ostvarenjima Crne Gore na kojima sam radio - tu ništa ne bih promijenio. Ponosan sam što smo umjesto pogibija izabrali mir, što smo učvrstili nacionalno dostojanstvo, što smo prepoznali da sukob s NATO-om 1999. nije naš interes, ponosan sam na referendum, na članstvo u NATO-u, na poziciju u predvorju Evrope, na sve investicije koje su realizovane. Ovo su ozbiljni poduhvati i ne očekujem da ih iko do kraja razumije, uvaži i još manje poštuje. Da ima toga, to bi svjedočilo da smo odgovornije društvo. Priznanju onoga što je Crna Gora napravila u posljednjih četvrt vijeka - doći će vrijeme. Ko je stvorio institucije za 14 godina? Toga nema. Trebaće nam najmanje pola vijeka za to, možda i duže", smatra Đukanović.

"Biću počasni predsjednik, radiću na sređivanju svoje arhive"

On je najavio i da će iskoristiti zakonsku mogućnost da zatraži titulu počasnog predsjednika.

Taj period će, rekao je, provesti posvećen sređivanju svoje arhive i "sistematizaciji dugog političkog vijeka.

"Jer vjerujem da to može koristi ne samo za moja dugotrajnija sjećanja, nego i nekome ko ima ambiiciju da se bavi politikom. Dobro je da čuvamo i te pisane tragove. Negdje mislim da se bavim tim poslom i zbog toga mi odgovra da koristim status ranijeg predsjednika. Da li ću se baviti još nekim poslom - o tome nisam razmišljao. Više puta sam se povlačio iz politike i na takva pitanja sam slično odgovarao. Ako se odlučim da svoju osnovnu djelatnost dopunim još nečim, to će biti kao izraz jedne ozbiljne odluke da energiju koju imam korisno raspodijelim. To će biti samo u slučaju da prepoznam mogućnost za uključivanje u neki posao koji neće oštetiti reputaciju Crne Gore i moju reputaciju predjsednika i premijera", poručio je Đukanović.

Milo Đukanović
foto: Boris Pejović

"Istorija će me pravilno vrednovati"

Odgovarajući na pitanje kako misli da će ga istorija pamtiti - kao autokratu ili reformatora, Đukanović poručuje da nema sumnju da će ga istorija pravilno vrednovati, jer ne misli da živimo u vremenu u kom je moguće izvoditi takve sudove.

"Ne samo zbog vremenske distance, nego i zato što ovo vrijeme smatram ozbiljnim političkim nevremenom. Globalna scena zahvaćena je nepodnošljivo plitkoumnim populizmom. Racionalna politika povukla se pred njim. Politika je nekad bila prostor za odabrane, a danas je za one koji su željni reklamerstva. To ne može biti trajno stanje. Da može, svijet bi završio u kataklizmi. Ovo je jedna loša amplituda. Danas nema pameti za izvođenje ozbiljnih istorijskih zaključaka", zaključio je.

"Netačno da imam planove u UAE, Crna Gora je moja cjeloživotna adresa"

Na pitanje da li namjerava da se preseli u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Đukanović odgovara da su u pitanju apsolutne dezinformacije, te da nijednog trenutka svog života nije razmišljao da se seli iz Crne Gore.

"Ona je moja cjeloživotna adresa. Rekao sam čime imam namjeru dominantno da se bavim, i taj me posao vezuje za Crnu Goru. Ako bih se kojim slučajem odlučio da tom poslu dodam neki posao iz biznisa, onda je to svakako mogućnost da se ne selite iz Crne Gore, nego da živite malo dinamičnije, da budete na onim adresama u svijetu na kojima bi se taj biznis razvijao. Pošto o tome nisam donio odluku, ne želim ni da prejudiciram. Moj odgovor je - nije tačno da imam bilo kakve planove u Emiratima. Tamo su moji prijatelji, vrlo ih rado vidim, ponekad odem da ih vidim. Ali svi moji planovi su vezani za Crnu Goru".

Poručio je da nema dodirnih tačaka sa ilegalnom prodajom zemljišta Olegu Deripaski, za šta ga je optužio bivši visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

"To pitanje nikad nije došlo do mene, ni do Vlade. Riječ je o zemljištu Opštine Kotor, i nadležni organi Opštine Kotor su o tome donosili odluku. Zašto je Marović to želio da pripiše meni, to je pitanje za njega. Želim da vas obavijestim da nikakvih dodirnih tačaka s tim nemam i da me zato niko od nadležnih državnih organa nije kontaktirao", zaključio je Đukanović.

Bonus video: