Milatović položio zakletvu: Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gdje su nas dijelili iznađemo slogu

Inauguracija održana u Skupštini Crne Gore, u Podgorici. Svečanosti prisustvovali brojni visoki zvaničnici iz države, regiona i svijeta, čelnici državnih institucija, članovi diplomatskog kora, bivši zvaničnici...

105820 pregleda 280 reakcija 197 komentar(a)
Milatović tokom polaganja zakletve, Foto: Luka Zeković
Milatović tokom polaganja zakletve, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.05.2023. 14:37h
Završeno
12:50h

Zvanice su Milatovićev govor pozdravile aplauzom.

Predsjednica parlamenta Đurović je nakon toga kazala da Milatoviću želi da njegovo obavljanje dužnosti predsjednika bude na dobrobit Crne Gore.

Time je sjednica parlamenta završena.

Gosti su pozvani na koktel koji je upriličen u Skupštini.

Po završetku sjednice održana je ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred zgrade Skupštine.

Izmjena: 14:07h
12:31h

Milatović je u govoru nakon inauguracije rekao je da osjeća posebnu čast i ponos što preuzima dužnost šefa države.

„Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije temelje su životno djelo utkale generacije mojih predaka... I da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovdje, na najljepšem parčetu zemlje protkanom viševjekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena. Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pregalaštvu posleratnih generacija. Biću istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove političke, vjerske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva", rekao je predsjednik.

On je naveo da "aktuelni trenutak ima karakter istorijskog", i da smjena političkog establišmenta i "konsolidacija naše demokratije bude optimizam da ćemo u narednom periodu s puno više zajedništva rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore".

"Posao koji nas očekuje neće biti kratkoročan i lak. Eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih institucija, nepristrasna distribucija pravde, društvo jedankih šansi... zahtijevaće punu posvećenost. Podjele bivaju izazivane vještački, često s namjerom da se prikrije rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnog bogatstva. Vrijeme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih - a to je ljubav prema Crnoj Gori. Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gdje su nas dijelili iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora", poručio je Milatović.

On je istakao da "nikad više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno", i da je njegova misija "Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu".

"To je moja priča za koju želim da postane priča svih nas u Crnoj Gori. Biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatak je svih. Sistem kreiran po mjeri jedna partije nije izdržao izazove nakon smjene vlasti. Nadam se da smo iz toga izveli pouke koje će nam omogućiti da izgradimo jake institucije. Pravni sistem takođe zahtijeva unapređenje. Ne treba da jurimo većine, ni dvotrećinske ni tropetinske, već da tražimo konsenzus u iznalaženju boljih rješenja. Jedino tako će Crna Gora biti na dobitku. U okviru svojih ovlašćenja, spreman sam da budem generator sveopšteg dijaloga potrebnog za postizanje konsenzusa za imenovanja u pravosuđu i ubrzanja našeg evropskog puta", naglasio je Milatović.

Cijeli govor možete pročitati na sljedećem linku: 

Izmjena: 14:11h
12:24h

Milatović je položio zakletvu, čime je stupio na dužnost predsjednika.

„Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgoovrno, časno, savjesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu“.

 
Izmjena: 14:11h
12:24h

Đurović je, nakon intoniranja himne, kazala da će Milatović položiti zakletvu u skladu sa Ustavom.

„Ustav je propisao institut poglaganja zakletve. Iako je čine riječi, ona nije samo riječ. Riječ je bila i treba da ostane tvrđa od kamena, i od ovog našeg crnogorskog. Zakletva je nešto više i uzvišenije o svih riječi. Očekujem da javno izgovorena i protokolarno data riječ svakog zvaničnika ima i težinu i odgovornost. Tu odgovornost imamo posebno mi, donosioci odlulka“, navela je.

Đurović je rekla da bogata tradicija parlamentarnizma daje pravo Crnoj Gori da se pohvali mnogim postignućima, ali da su pred njom obaveze ubrzanja evropskog puta, očuvanja stabilnosti...

„U svim ovim proicesima očekujemo kvalitetan doprinos novizabranog predsjednika, od kog očekujemo da radi na ujedinjenju građana i da dostojno predstavlja Crnu Goru“, rekla je Đurović, nakon čega je pozvala Milatovića da položi zakletvu.

Izmjena: 14:13h
12:16h

Sa dvadesetak minuta zakašnjenja, predsjednica Skupštine Danijela Đurović otvorila je sjednicu parlamenta na kojoj će Milatović položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore.

Inauguracija
foto: Luka Zeković

Sjednica je počela intoniranjem himne Crne Gore.

Izmjena: 14:13h
12:06h

U parlament su stigli novoizabrani predsjednik Jakov Milatović i njegova supruga Milena.

Milatović se prije početka sjednice pozdravio, između ostalog, sa Đukanovićem, Milanovićem, Vučićem...

Inauguracija
foto: Luka Zeković
Izmjena: 12:34h
12:02h

U Skupštinu je stigao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nekoliko minuta nakon Vučića, u parlament su stigli lideri Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, Andrija Mandić i Milan Knežević.

Izmjena: 14:14h
11:59h

Oko 12 časova stigla je predsjednica Kosova Vjosa Osmani, a za njom i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

11:59h
 
11:51h

Nešto prije 12 časova stigli su i dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić.

11:49h

U Skupštinu je stigao i predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

11:46h

Inauguraciji će pristustvovati i ministri Marko Kovač, Filip Adžić, Dragoslav Šćekić, Vasilije Lalošević, Goran Đurović, Zoran Miljanić, Fatmir Đeka, Miomir Vojinović...

Tu su i ministar i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministar Admir Adrović, ministarke Maša Vlaović, Ana Novaković Đurović, kao i ministar i potpredsjednik Vladimir Joković.

Izmjena: 14:14h
11:28h

Poslanici pristižu u plenarnu salu.

Među zvanicama koje pristižu u plenarnu salu su nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši premijeri Zdravko Krivokapić i Igor Lukšić, bivši šef parlamenta Aleksa Bečić, gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Dragan K. Vukčević, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, direktor Agencije za nacionalnu bezdjednost Boris Milić, predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša, ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantouli...

Od poslanika, u sali su, pored ostalih, predstavnici Demokrata (Dragan Krapović, Zdenka Popović, Momo Koprivica, Tamara Vujović i Albin Ćeman), Nove srpske demokratije (Jelena Božović i Dejan Đurović), Pokreta za promjene (Vladan Raičević i bivši član i poslanik te stranke Nikola Bajčević), Radničke partije (Maksim Vučinić), Ujedinjene Crne Gore (Vladimir Dobričanin), Demosa (Miodrag Lekić), Bošnjačke stranke (Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović)...

Na inauguraciju su stigli i poslanik i bivši premijer Duško Marković, bivši dugogodišnji šef parlamenta Ranko Krivokapić, nekadašnji predsjednik Skupštine Darko Pajović, ambasador Francuske Kristijan Timonije, poslanici Demokratske partije socijalista (Aleksandra Vuković, Mevludin Nuhodžić, Jovnka Laličić, Liuđ Škrelja i Nikola Rakočević), poslanici Nove i Demokratske narodne partije (Slaven Radunović, Jovan Vučurović, Budimir Aleksić, Janko Milatović i Predrag Bulatović), Pokreta za promjene (Branka Bošnjak i Branko Radulović), poslanici Socijalističke narodne partije (Bogdan Božović i Dragan Vukić), Force (Genci Nimanbegu)...

U Skupštini su i poslanici Socijaldemokrata (Damir Šehović i Boris Mugoša), Demokrata (Boris Bogdanović), Prave Crne Gore (Marko Milačić), Građanskog pokreta URA (Miloš Konatar), Liberalne partije (Andrija Popović), CIVIS-a (Srđan Pavićević)...

U plenarnoj sali su i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Velike Britanije ser Stjuart Pič, ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke, te ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks.

Izmjena: 14:17h
10:47h

Na inauguraciju će doći i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Potvrdu informacije da Vučić dolazi "Vijesti" su dobile iz više izvora, a objavila je i Vučiču bliska Televizija Pink.

Prema informacijama "Vijesti", Vučić je oko 10.30 časova sletio na aerodrom u Podgorici.

Izmjena: 14:17h
10:46h

Oko 200 zvanica diplomatskog kora, domaćih i međunarodnih zvaničnika biće prisutno na svečanosti, a među njima je većina predsjednika država zemalja regiona, specijalni izaslanici SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, kao i premijer Bugarske Galab Donev.

Dolaze predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Takođe i specijalni izaslanici SAD-a, Velike Britanije i Njemačke za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Stjuart Pič i Manuel Saracin.

Izmjena: 14:18h
10:27h

U Skupštini su u toku pripreme za inauguraciju.

Na platou ispred parlamenta u toku je proba ceremonije Svečanog vojnog pozdrava.

 

Novinarske ekipe pristužu u parlament u velikom broju.

 
Izmjena: 14:19h
10:21h

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas će u parlamentu položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika države.

Ceremonija inauguracije počeće u 12 sati.

Kako je najavljeno, predsjednica Skupštine Danijela Đurović otvoriće sjednicu, a zatim će uslijediti intoniranje himne.

"Nakon toga će Milatović položiti zakletvu i održati inauguracioni govor, čime će biti označeno njegovo stupanje na dužnost predsjednika Crne Gore", kaže se u saopštenju iz parlamenta.

Po završetku sjednice, biće održana ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine.

Protokolom je popodne predviđen koktel u Vili Gorica koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom.

Izmjena: 14:19h

Bonus video: