Milatović: Radiću za boljitak Crne Gore, građane neću dijeliti na one koji su mi dali glas i one koji nisu

"Od prvog dana obavljanja funkcije razmišljaću kako će izgledati posljednji dan mog mandata, kad budem sabirao djela koja ću ostaviti za sobom, a najveće djelo biće demokratska, bogata i evropska Crna Gora", poručio je Milatović

55523 pregleda 1571 reakcija 48 komentar(a)
Milatović prilikom dolaska na inauguraciju, Foto: Luka Zeković
Milatović prilikom dolaska na inauguraciju, Foto: Luka Zeković

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, poručio je danas u svom inauguracionom govoru da osjeća posebnu čast i ponos što preuzima dužnost šefa države.

On je rekao da smatra privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što je dobio priliku da bude na čelu zemlje u kojoj je rođen, koju beskrajno voli, u čije temelje su životno djelo utkale generacije njegovih predaka...

"Biću predsjednik svih građana"

"I da sam mogao da biram - rodio bih se baš ovdje, na najljepšem parčetu zemlje, protkanom viševjekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena... Svjestan činjenice da je crnogorska istorija, zapravo, svjedočanstvo o stvaranju, žrtvi i odricanju, inspiraciju za obavljanje predsjedničke dužnosti tražiću u državnotvornom nadahnuću Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića, slobodarskom pregnuću svetorodne loze Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pregalaštvu poslijeratnih generacija... Biću istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove političke, nacionalne i vjerske pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva", rekao je Milatović nakon inauguracije u Skupštini Crne Gore, u Podgorici.

Svečanosti su prisustvovali brojni visoki zvaničnici iz države, regiona i svijeta, čelnici državnih institucija, članovi diplomatskog kora, bivši zvaničnici...

"Podjelama se prikriva rastakanje opštih dobara i uvećanje bogatstava"

Milatović je naveo da "aktuelni trenutak ima karakter istorijskog", i da smjena političkog establišmenta i "konsolidacija naše demokratije bude optimizam da ćemo u narednom periodu s puno više zajedništva i vizije, u slobodnijem ambijentu, rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore".

Povezani članci

20. Maj 2023.

FOTO Inauguracija predsjednika Jakova Milatovića

"Posao koji nas očekuje neće biti ni kratkoročan ni lak. Naprotiv, eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih i nezavisnih institucija, afirmacija ljudskih prava, nepristrasna distribucija pravde, društvo jednakih šansi, kao i uspostavljanje održivog ekonomskog modela zahtijevaće punu posvećenost, kako donosilaca odluka, tako i onih koji su dužni da te odluke izvršavaju. Podjele u društvu, koje svoju genezu nalaze u decenijama dalekim događajima iz prošlosti, odvraćaju fokus s tema koje su krucijalno važne. Nerijetko, te podjele izazivane su i izazivaju se vještački, često s namjerom da se prikrije višedecenijsko rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnih bogatstava... Vrijeme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je nesumnjivo zajednički imenitelj svih nas - a to je ljubav prema Crnoj Gori i želja za uredjenom zemljom i boljim životom. Kao predsjednik svih građana, predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gdje su nas dijelili sad iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora", poručio je Milatović.

Inauguracija Jakova Milatovića
foto: Luka Zeković

On je istakao da "nikad više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno", i da je njegova misija "Crna Gora jednakih šansi za sve njene gradjane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu".

"Ne treba da jurimo većine za pravosuđe, nego da biramo najbolja rješenja"

"To je moja priča, za koju želim da postane priča svih nas. Gdje nam je do sada falilo elana ili pameti, svojom reformskom agendom i pomirljivim tonom biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatak je svih. Nažalost, institucionalni sistem, kreiran po mjeri jedne partije, nije izdržao izazove koje je sa sobom donijela promjena izvršne vlasti. Siguran sam da smo iz takvog iskustva izvukli značajne pouke koje će nam svima pomoći da uspostavimo jake demokratske institucije... Pravni sistem, takođe, zahtijeva unapredjenje, jer brojne nejasnoće kojima svjedočimo praktično svakodnevno, ugrožavaju stabilnost države i onemogućavaju ozbiljnije reformske poduhvate. U pravno-institucionalnoj reformi koja je pred nama ne treba da jurimo većine, ni dvotrećinske ni tropetinske, već da težimo konsenzus u iznalaženju najboljih rješenja... U tom smislu, u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, spreman sam da budem generator sveopšteg društvenog i političkog dijaloga i time doprinesem postizanju konsensuza potrebnog za imenovanja u pravosuđu i ubrzanje EU integracija", naglasio je Milatović.

Inauguracija Jakova Milatovića
foto: Luka Zeković

"Ekonomske reforme vratile nadu građanima"

Govoreći o ekonomskim prilikama o državi, on je kazao da je program "Evropa sad" promijenio društveni ambijent, i da su reforme koje je taj program donio u sebi sadržale "jak humani karakter", podižući u značajnoj mjeri životni standard.

"Po prvi put je nakon mnogo godina građanima vraćena nada u bolje sjutra. U narednom periodu moramo raditi još posvećenije na kreiranju održivog ekonomskog modela, s fokusom na realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata, kao i na otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta. U svojim međunarodnim aktivnostima, usmjeriću posebnu pažnju na ekonomsku promociju Crne Gore, nastojeći da našu državu predstavim kao privlačnu i sigurnu za investicije", poručio je.

"Čvrsto privrženi obavezama u NATO-u"

Milatović je naveo da ne smije i neće biti odstupanja od strateških pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju Crnu Goru kao dio evroatlantske porodice.

"Ovo smo nesumnjivo i pokazali jasno se određujući prema bezbjednosnim i drugim izazovima. U civilizacijskoj ravni, za mene ne postoji dvojba oko toga gdje pripadamo. Pripadamo Evropi. Evropi koja je ujedinjenja u njenoj različitosti. Crna Gora će, nastaviti da odlučno korača ka ispunjenju svojih glavnih vanjskopolitičkih i strateških opredjeljenja. Jedan od njih je već ostvaren - Crna Gora je odgovorna i kredibilna članica NATO-a, koja će i u narednom periodu ostati čvrsto privržena ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz članstva u savezu, dokazujući se kao pouzdan partner u savezništvu s razvijenim demokratskim zemljama", dodao je.

"Ne laskaju više isprazne titule lidera u integracijama"

On je naveo da će prioritet svih prioriteta biti ubrzavanje puta Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU.

"Svjesni smo da nam na tom putu predstoje brojne obaveze koje moramo ispuniti, u pogledu kojih cijenim da Crna Gora posjeduje potrebne kapacitete i snagu da se sa njima suoči... Ne laskaju nam više isprazne titule lidera u EU integracijama na Zapadnom Balkanu. Tačno, otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja, prihvatanjem nove metodologije, punim usklađivanjem sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, uz izuzetno visok stepen podrške javnosti, Crna Gora se pozicionirala kao najnaprednija u navedenom procesu. Ali danas, nakon više od decenije pregovora naše oči uprte su ka članstvu kao krajnjem cilju. Na tom putu, spremni smo da preduzmemo sve neophodne aktivnosti kako bi bili uspješno okončani započeti reformski i drugi neophodni procesi transformacije crnogorskog društva. Međutim, osim brojnih domaćih zadataka koji prije svega na unutrašnjem planu stoje pred nama, smatram da je Crnoj Gori, kao i zemljama regiona potrebna još jasnija i nedvosmislena podrška u odnosu na našu evropsku perspektivu. Dvadeset godina kasnije, čini se da su slova solunske agende za Zapadni Balkan unekoliko izblijedjela, i svim zeljama regiona je potrebna nova i jasna evropska vizija", poručio je.

"Berlinski proces glavni most, ali i druge inicijative mogu imati vrijednost"

Predsjednik je rekao da je jedini put do uređene pravne države i evropskog standarda života put evropskih integracija. Poručio je da će kao predsjednik doprinositi unapređenju dobrosusjedskih odnosa, dodajući da je približavanje EU najbolji lijek protiv "reafirmacije destruktivnih politika prošlosti".

"Berlinski proces za nas ostaje glavni most između Zapadnog Balkana i Brisela, čija je revitalizacija od izuzetnog značaja, prvenstveno u kontekstu nove i dodatne potvrde prisutnosti Evropske unije u našem regionu. Takođe, mišljenja sam da i sve postojeće, ali i nove, regionalne ekonomske inicijative, koje imaju za cilj tješniju saradnju unutar našeg regiona, mogu imati dodatnu vrijednost, ukoliko ih postavimo u funkciju podrške članstvu u EU kao krajnjeg zajedničkog cilja", naveo je Milatović.

On je saopštio da poltika mira i stabilnosti treba da bude temelj bilateralnih odnosa Crne Gore i zemalja regiona.

"Slika vašeg prisustva danas ovdje u Podgorici najbolja je poruka dobrosusjedskih odnosa, uzajamnog uvažavanja i u konačnom demokratske zrelosti našeg regiona. U ime Crne Gore, hvala vam na tome", dodao je.

Inauguracija Jakova Milatovića
foto: Luka Zeković

Milatović je istakao da svoj petogodišnji mandat započinje s velikom željom da da puni doprinos daljem demokratskom razvoju države, njenoj institucionalnoj stabilizaciji i ekonomskom napretku.

"U okvirima nadležnosti koje su mi date Ustavom i zakonom, kao neko ko predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu, nastojaću da budem faktor pomirenja i zajedništva, na korist svakog građanina i društa u cjelini. Istovremeno, biću i korektivni faktor, usmjeravajući društvene procese ka daljoj demokratizaciji. Građane neću dijeliti na one koji su mi dali glas na proteklim izborima i one koji su toga dana drugačije mislili. Od prvog dana obavljanja funkcije razmišljaću kako će izgledati posljednji dan mog mandata, kad budem sabirao djela koja ću ostaviti za sobom, a najveće djelo biće demokratska, bogata i evropska Crna Gora. Zaklinjući se danas u ovom visokom domu, u Skupštini Crne Gore, dajem zavjet da ću predano raditi za boljitak Crne Gore i kao prvi među jednakima stajati čvrsto na braniku njenog ustavno-pravnog poretka", poručio je Milatović.

Inauguracija Jakova Milatovića
foto: Luka Zeković

Zvanice su Milatovićev govor pozdravile aplauzom.

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović je nakon toga kazala da Milatoviću želi da njegovo obavljanje dužnosti predsjednika bude na dobrobit Crne Gore.

Time je sjednica parlamenta završena.

Po njenom završetku održana je ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred zgrade Skupštine.

Bonus video: