Mugoša: Neophodna strategija demografskog razvoja

Treću godinu zaredom, u Crnoj Gori je evidentiran negativan prirodni priraštaj, koji je prisutan u čak dvije trećine opština, dok je u 2020, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativan prirodni priraštaj, ističe potpredsjednik SD-a

3026 pregleda 7 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević

Potpredsjednik Socijaldemokrata i kandidat na koalicionoj listi "Zajedno!" Boris Mugoša kazao je da je u programu te koalicije predviđena izrada strategije demografaskog razvoja, odnosno populacione politike.

Kako navodi Mugoša, u Crnoj Gori je treću godinu zaredom evidentiran negativan prirodni priraštaj, koji je prisutan u čak dvije trećine opština. Takođe, podsjeća da je u 2020, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativan prirodni priraštaj.

“Treba realno sagledavati brojke posljednjih godina i posmatrati ih i u kontekstu pandemije COVID-19, koja je značajno uticala na smanjenje broja novorođenih i povećanje broja umrlih. Međutim, ono što svakako predstavlja ozbiljan izazov je konstantan pad posljednjih godina broja novorođenih, u okviru kojeg je prisutan konstantan pad broja rodjenih djevojčica, kao i činjenica da je negativan prirodni priraštaj zabilježen u 17 opština”, saopštio je potpredsjednik SD-a.

Mugoša ukazuje da je neophodno "mnogo više sistemske pažnje" posvetiti demografiji, ako se ima u vidu ogroman izazov kada su u pitanju prirodni priraštaj, kao i migraciona kretanja, gdje je "posebno zabrinjavajući negativan migracioni saldo" sjevernog regiona Crne Gore.

Mugoša zaključuje da je "krajnje vrijeme da se bavimo suštinskim životnim, a ne dnevnopolitičkim izazovima" i u tom smislu ističe neophodnost izrade sveobuhvatne strategije populacione politike, odnosno demografskog razvoja, kojom će se definisati ključne mjere za prevazilaženje ogromnog problema sa kojim se suočava crnogorsko društvo.

Bonus video: