Popović: Crna Gora što prije da uspostavi Emerald mrežu zaštićenih područja

Biljne i životinjske vrste i njihov prostor u Crnoj Gori, prema njenim riječima, danas nijesu sigurni

6297 pregleda 27 reakcija 3 komentar(a)
Aleksandra Popovića, kandidatkinja sa liste Preokreta, Foto: Pokret Preokret
Aleksandra Popovića, kandidatkinja sa liste Preokreta, Foto: Pokret Preokret

Crna Gora treba da što prije uspostavi Emerald nacionalnu mrežu zaštićenih područja, kako bi se očuvale divlje životinje i biljke, kao i njihova staništa.

To je kazala Aleksandra Popović, kandidatkinja sa liste pokreta Preokret.

Ona je dodala da bi se tom mrežom takođe razvio brend na kojem bi država bazirala svoju lokalnu ekonomiju i turističku ponudu.

"Na taj način bi u isto vrijeme zaštitili i Ćehotinu i Moraču i Buljaricu kao siguran prostor koji daje uslove za siguran posao", navodi se u saopštenju Preokreta.

Danas, na Međunarodni dan biodiverziteta, dodaje se, vrijedi podsjetiti da čovjekov opstanak zavisi od biljaka i životinja, jer bez biljnih i životinjskih vrsta ljudi ne bi imali šta da jedu.

"Biljke i životinje nam pružaju i niz drugih usluga, koje su od presudnog značaja za ljudsko zdravlje, prosperitet i blagostanje. To je razlog zašto treba da ih zaštitimo", kazala je Popović.

Biljne i životinjske vrste i njihov prostor u Crnoj Gori, prema njeninm riječima, danas nijesu sigurni.

"Nemamo uspostavljene mehanizme njihove zaštite, ne razumijemo dovoljno njihovu ulogu u našem svakodnevnom životu, a često se čuju i stavovi: dok neko umire od gladi, biolozi hoće da štite trave i žabe. A upravo su te trave i žabe oslonac zdravstvenog sistema, jer od njih se proizvode mnogi ljekovi. Na biodiverzitetu počiva sigurna životna sredina i sigurna ekonomija", navodi se u saopštenju.

Zato u Preokretu, dodaje se u saopštenju, naglašavamo da je ekonomski razvoj siguran jedino ukoliko je usklađen sa životnom sredinom.

"U jednom trenutku možemo imati ekonomiju koja će se zasnivati na nestajanju biljaka i životinja. Međutim, u drugom trenutku ekonomska grana neće više moći da se razvija, što će za rezultat imati gubitak radnih mjesta, dok biljaka i životinja neće biti dovoljno da nas podrže u jednoj od osnovnih potreba – da se prehranimo", dodala je Popović.

Tržište nam, istakla je Popović, nameće nepravednu utakmicu pod motom "obogati se ili umri“, dok je u toj trci izgrađen klasičan odnos koji forsira ideju dominacije čovjeka nad čovjekom, ali i nad prirodom.

"Tako zaboravljajući na sebe gomilamo društvene probleme, a udaljavanje od ekološkog problema samo produbljuje krizu. Zato rješavanje ekonomske krize mora istovremeno biti i rješavanje ekološke krize. Drugim riječima, promjena sistema vrijednosti i načina na koji doživljavamo ekonomski razvoj vodi ka sigurnom prostoru i sigurnom poslovanju", kazala je Popović.

Bonus video: