"La casa de papel": Samovoljnom odlukom predsjednika DIK-a uskraćeno nam je ustavno pravo

"Da bi prestale špekulacije u javnosti, da smo se prijavili da bi uzeli novac iz budžeta, prije razmatranja izborne liste javno smo se odrekli novca za kampanju a predložili izbornoj komisiji da isti proslijedi Domu za nezbrinutu djecu u Bijeloj"

13175 pregleda 8 komentar(a)
Foto: La Casa De Papel
Foto: La Casa De Papel

Samovoljnom odlukom predsjednika Državne izborne komisije (DIK) uskraćeno nam je naše ustavno pravo propisano članom 45. Ustava Crne Gore ''Pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života, i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori'', saopšteno je danas iz liste "La casa de papel".

Državna izborna komisija (DIK) juče je odbila listu "La casa de papel" za prijevremene parlamentarne izbore 11. juna, koja, nakon što je vraćena na doradu, nije ispravila nedostatke.

Ta lista je bila vraćena jer DIK nije mogao da zaključi koga zastupa. U izbornoj prijavi pisalo je da zastupa italijansku manjinu, a u programskim ciljevima i hrvatsku zajednicu.

"Očigledno zanemarena naša prijava i pristrasno donešena odluka je povreda i diskriminacija koja se odnosi na manjinske zajednice. Da govorimo istinu, dana 09.05.2023 godine u arhivi DIK-a smo se obratili dopisom da nam odgovore da li možemo zastupati jednu ili ipak dvije manjinske zajednice. Kao odgovor nismo dobili negativan odgovor da ne možemo zastupati obje zajednice. Uprkos tome, u rješenju Državne komisije tražili su nam da usaglasimo izbornu prijavu i koju manjinsku zajednicu zastupamo pošto nisu zakjučili iz izbornog programa", ističe se u saopštenju liste "La casa de papel" koje je dostavio nosilac Jasmin Muhović.

U saopštenju se dodaje da su ispravku po rješenju donijeli u roku od 48 sati sa svom dokumentacijom, koja je kako navode uredno prihvaćena u komisiji, te da je vjerovatno negativno iznenadila sve članove komisije.

"Da govorimo istinu, govori podatak da nam je svih 28 kandidata za poslanika prijavu potpisalo za grupu birača koji predstavljaju manjinsku nacionalnu zajednicu Hrvata u Crnoj Gori koja nam je uredno prihvaćena od komisije. Sada, ako nam ne prihvataju listu koja zastupa interese manjinske zajednice, kako je moguće da je prihvaćena kandidatura svih kandidata za izbor poslanika koji se jasno izjašnjavaju da su se prijavili za manjinsku nacionalnu zajednicu, je pitanje na koje treba da odgovore članovi Državne izborne komisije. Na kraju, vjerujemo da će Ustavni sud donijeti odluku kakva je jedino prihvatljiva a to je učešće Grupe birača koji zastupaju manjinsku nacionalnu zajednicu Hrvata u Crnoj Gori ''La casa de papel – Kuća od papira'' liste na predstojećim parlamentarni izborima. Da bi prestale špekulacije u javnosti, da smo se prijavili da bi uzeli novac iz budžeta, prije razmatranja izborne liste javno smo se odrekli novca za kampanju a predložili izbornoj komisiji da isti proslijedi Domu za nezbrinutu djecu u Bijeloj", zaključuje se u saopštenju.

Muhović je prekjuče uputio otvoreno pismo predsjedniku DIK-a Nikoli Mugoši, u kom je zahtijevao da im bude dozvoljeno učešće na izborima. Navodeći da lista koja predstavlja manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu može biti utvrđena ako je svojim potpisom podrži najmanje 300 birača, on je tražio od DIK-a i Mugoše "nepristrasno donošenu odluku i u skladu sa zakonom".

Mugoša je, reagujući na pismo Muhovića, rekao juče "Vijestima" da se prilikom glasanja na sjednicama DIK-a rukovodi isključivo zakonskim propisima.

"U tom smislu, podnosilac ove liste nije postupio po zaključku DIK-a o otklanjanju nedostataka, te se nijesu stekli uslovi za proglašenje ove izborne liste. Takođe, podnosilac je promijenio i izbornu prijavu, pa je sada naglasio da zastupa Hrvate, a ne Italijane, što su sve elementi koji su me opredijelili da glasam protiv utvrđivanja ove izborne liste. Izborni postupak je strogo formalan postupak, a kako nedostaci u roku od 48 sati nijesu otklonjeni, nijesu se stekli uslovi za proglašenje ove izborne liste", objasnio je Mugoša.

Bonus video: