EU očekuje od novog rukovodstva Crne Gore da se usredsredi na ključne refome

Pisonero je potvrdila da očekuje ubrzo da se organizuju prvi sastanci na visokom nivou između EU i novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića u Briselu

26976 pregleda 93 reakcija 44 komentar(a)
Pisonero, Foto: Shutterstock
Pisonero, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) očekuje od novog rukovodstva u Crnoj Gori da se usredsredi na ključne reforme koje su neophodne da bi zemlja napredovala u procesu evropskih integracija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portaprolka Evropske komisije Ana Pisonero je potvrdila da su evropske institucije spremne da sarađuju sa Crnom Gorom i svim političkim akterima kako bi pomogli zemlji da ostane na svom strateškom putu i izgradi konsenzus o prioritetnim akcijama koje su ključne za proces pridruživanja zemlje u EU.

"Usredsređivanje na hitne reforme vladavine prava koje su navedene u poslednjem izvještaju Evropske komisije (EK) o proširenju su od ključnog značaja. Naravno, u tom cilju i mi nastavljamo da podržavamo Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. Za nas je politička stabilnost ključna za napredovanje na putu ka EU, procesu koji donosi koristi i Crnoj Gori i Evropi u celini", izjavila je Pisnero na konferenciji za novinare u Briselu.

Potvrdila je da očekuje ubrzo da se organizuju prvi sastanci na visokom nivou između EU i novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića u Briselu.

Jakov Milatović je inaugurisan 20. maja nakon što je pobijedio Mila Đukanovića koji je tri decenije bio na najvišim funkcijama u Crnoj Gori.

Njegova prva posjeta van zemlje bi trebala biti u Briselu. Milatović će učestvovati na samitu Evropske politčke zajednice koja će se održati 1. juna u Kišinjevu. Ne isključuje se mogućnost da prije Kišinjeva prvo posjeti Brisel kako bi potvrdio posvećenost evropskim integracijama.

Crna Gora se smatra liderom u pristupnom procesu Evropskoj uniji i otvorila je sva poglavlja u pregovorima o članstvu.

Međutim, od decembra 2021. godine nije bilo nijedne međuvladine konferencije zbog nedovoljnog napretka u reformama koje su neophodne u procesu pristupanja.

Bonus video: