Jokić: Prioritet SNP će biti jačanje porodice, podrška mladima i mjere za povećanje nataliteta

"Dječji dodatak mora biti najmanje 50 eura za prvo, a 100 eura za drugo i treće dijete. Majke koje to budu željele imaće porodiljsko bolovanje od 18 mjeseci za prvo dijete, a pune dvije godine za svako naredno. Sve osnovne škole moraju imati produženi boravak za djecu do četvrtog razreda"

6449 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Jedan od prioriteta Socijalističke narodne partije (SNP) u budućoj izvršnoj vlasti će biti jačanje porodice, podrška mladima, sistemske mjere za povećanje nataliteta, kaže Sanja Jokić, član Glavnog i Izvršnog odbora i kandidatkinja za poslanicu liste "SNP - Demos - Za tebe".

Jokić je kazala da ćemo, ukoliko trend pada nataliteta u Crnoj Gori nastavi dosadašnjim tempom, postati nacija koja nestaje, zbog čega država mora hitno donijeti niz mjera kojima će podržati porodicu i ohrabriti mlade parove da imaju više djece.

Prema podacima Monstata, Crna Gora već treću godinu zaredom ima negativan prirodni priraštaj, a da je u čak 17 opština lani bilo više umrlih nego novorođene djece. Prethodne godine negativan priraštaj zabilježen je u 20 opština.

"Dječji dodatak mora biti najmanje 50 eura za prvo, a 100 eura za drugo i treće dijete. Majke koje to budu željele imaće porodiljsko bolovanje od 18 mjeseci za prvo dijete, a pune dvije godine za svako naredno. Sve osnovne škole moraju imati produženi boravak za djecu do četvrtog razreda. Mladim parovima kada dobiju prvo dijete država mora subvencionisati kamatu za stambeni kredit, kada dobiju drugo dijete, otpisati ili preuzeti utvrđeni dio kredita, a po rođenju trećeg djeteta otpisati im još dio do utvrđenog iznosa", kazala je Jokić.

ističe da se roditeljima sa troje, četvoro i više djece moraju se obezbijediti i poreske olakšice.

"Slična rješenja već postoje u Evropi, i mi treba da ih prilagodimo i realizujemo", kaže Jokić i pojašnjava da ove mjere moraju riješiti osnovne probleme mladih koji osnivaju svoje porodice - posao i krov nad glavom".

Ona naglašava da su sve ove mjere u programu SNP-a koji će predstaviti građanima narednih dana.

"Vlada je u proteklom periodu donijela nekoliko značajnih mjera kao podršku roditeljima i djeci, ali to je tek početak. Obezbijeđeni su besplatni udžbenici za sve osnovce, vraćen je dječji dodatak za svu djecu koji je bivša DPS vlast ukinula prije više od 20 godina, povećane su naknade za novorođenčad na 900 odnosno 1.000 eura", kaže Jokić.

Naglašava da "bijela kuga" prijeti da "pojede" crnogorsku naciju i da prioritet mora biti donošenje mjera koje će značajno i dugoročno podržati rađanje više djece, a potom toj djeci obezbijediti uslove da se školuju, rade i kvalitetno žive u svojoj domovini, a ne da, kako kaže, bježe u potrazi za boljim mjestom pod suncem.

Dodaje da je Crnu Goru za poslednjih 25 godina, prema nezvaničnim podacima, napustilo 150.000 njenih građana.

"Za našu djecu i mlade nema boljeg mjesta pod suncem od domovine Crne Gore, ali država Crna Gora im pružiti sve uslove da se ostvare u svakom smislu, da rade i dobro žive. U svijet da idu kao turisti", kaže Jokić.

Bonus video: