Medojević: Ukinuti ANB i osnovati specijalnu Agenciju za istrage; Radulović garantuje plate iznad 1.000 eura

Žele da građani prepoznaju reformski potencijal Pzp-a

16678 pregleda 323 reakcija 52 komentar(a)
Foto: Željka Vučinić
Foto: Željka Vučinić

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević rekao je da njihov izborni program ima dva najvažnija koraka - da riješi organizovani kriminal i korupciju i siromaštvo.

On je na pres konferenciji izborne liste "Pokret za promjene - Prvo Crna Gora - Reforme za spas zemlje" rekao da žele da građani prepoznaju reformski potencijal PzP-a.

Predstavljajući izborni program kazao je da će otvoriti tajna dosijea, ukinuti Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) i osnovati specijalnu Agenciju za istrage, izvršiti opšti reizbor sudija i tuzilaca...

"Plan je da se formira i Institut veting procesa u policiji i pravosudnim organima, formira specijalni sud za organizovani kriminal, da Bemax i Prva banka da budu nacionalizovani, odnosno,da postanu državne kompanije dok se ne sprovedu pravni postupci", nabrojao je Medojević.

Funkcioner PzP Branko Radulović je rekao da garantuju prosječnu platu iznad 1.000 i penzije iznad 700 eura.

Izbornim programom PzP je predviđeno da se pokrenu izmjene Ustava kojima bi se uveo mehanizam direktne demokratije - da građani, u skladu sa propisanim procedurama, na referendumu, donose odluke o važnim pitanjima. Planiraju i da unaprijede izborno zakonodavstvo i reformišu ga uvođenjem mehanizma „otvorena lista“.

Programom je u oblasti ekonomije predviđeno osnivanje Instituta za razvoj Crne Gore, koji će nuditi optimalna rješenja i strateške pravce razvoja, osnivanje Razvojne banke Crne Gore, Agrobanke Crne Gore, reformisanje Pošte.

Predviđeno je i osnivanje Savjeta za održivi turizam koji će razmatrati i usaglašavati najvažnija pitanja u vezi sa turističkim sektorom, programe i operativne planove oporavka turizma, strategije i akcione planove dugoročnog razvoja, a pobećavaju i izradu Stragije održivog turizma Crne Gore za period 2024 - 2035. godine.

U dijelu politike prema ženama, programom PzP-a je predviđeno otvaranja centara za žensko preduzetništvo na lokalnim nivoima, obezbijeđivanje povoljnih kreditnih linija za žensko preduzetništvo u iznosu od najmanje 15.000 eura, sa grejs periodom od dvije do pet godina.

Bonus video: