Zajedno i u kriznim situacijama

Crna Gora i Nacionalna garda američke države Mejn već šesnaest godina njeguju bliske veze i prijateljstvo i godinama razvijaju akcije u cilju zaštite svojih građana od prirodnih nepogoda.

11699 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Američka ambasada u Podgorici
Foto: Američka ambasada u Podgorici

Godine saradnje i brojne uzajamne posjete crnogorskih vojnika i članova Nacionalne garde američke države Mejn ističu u prvi plan činjenicu da takva partnerstva nisu samo formalnost i nisu deklarativnog karaktera. Partnerstvo dvije države je rezultat povjerenja i snažnih veza, bez obzira na njihovu geografsku udaljenost.

Crnogorski vojnici su učestvovali u mnogim aktivnostima i vježbama rame uz rame sa profesionalcima za bezbjednost iz Amerike. U aprilu 2022. godine članovi Mejn vazduhoplovne nacionalne garde doputovali su u Crnu Goru da doprinesu izgradnji i unaprjeđenju crnogorske trening baze, kako bi olakšali organizaciju i raspoređivanje NATO snaga u zemlji.

U seprembru 2022. godine grupa iz Mejna doputovala je u Crnu Goru kako bi razmijenili vještine neophodne za funkcionisanje operacije Aero-Medevac. Podijelili su iskustva i zajedno unaprjeđivali tehnike i vještine potrage i spasavanja iz vazduha. Crnogorski vazduhoplovci učestvovali su zajedno sa Američkim vazduhoplovcima u trening letovima za spasavanja iz vazduha i demonstrirali svoje procedure, nivo znanja i utreniranosti potreban za ovakve operacije.

Ove posjete su izuzetno važne za sve učesnike, zbog poboljšanja spremnosti i unaprjeđivanja vojničkih vještina ključnih u pomaganju zemlji u kriznim situacijama.

Zajedničke aktivnosti Vojske Crne Gore i Nacionalne garde države Mejn u SAD su odličan primjer kako saradnja unutar NATO alijanse pomaže u podizanju bezbjednosti građana, kako u ratnim, tako i u mirnodopskim danima.

https://zemljaponosaislobode.me/zajedno-smo-sigurniji-smo/?utm_source=vijesti&utm_medium=display&utm_campaign=nato_series&utm_term=crisis_situation