Milatović: Proces EU integracija treba da bude uspješno okončan u narednih nekoliko godina

"Vjerujem da ću sa pozicije predsjednika dodatno unaprijediti strateško partneratvo Crne Gore i SAD", rekao je Milatović

12261 pregleda 83 reakcija 12 komentar(a)
Piters, Marfi i Milatović, Foto: Boris Pejović
Piters, Marfi i Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da je strateško partnerstvo između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) vrlo važno, posebno u ovim trenucima političkih promjena.

"Pokušavamo da u Crnoj Gori iznjedrimo drugačiji sistem vrijednosti. Saglasili smo se da je proces EU integracija veoma važan i da on treba da bude uspješno okončan u narednih nekoliko godina kada je Crna Gora u pitanju što zahtijeva ubrzanje reformi. Vjerujem da ću sa pozicije predsjednika dodatno unaprijediti strateško partnerstvo Crne Gore i SAD", rekao je Milatović na konferenciji za medije sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom.

Marfi je rekao da je svaki član američkog Senata uzbuđen što vidi Milatovića na ovoj funkciji.

"Jedan od glasova na koje sam ponosan kao član Senata jeste glas podrške članstvu Crne Gore u NATO. Jednak entuzijazam imam i kada je u pitanju vaš put u EU. Crna Gora je uspješna priča, ima još posla u oblasti vladavine prava, jačanju demokratije, slobodi medija...Ali niko nije savršen, nijedna demokratija nije savršena, ni mi u SAD", kazao je Marfi.

Milatović i američki senatori, Kris Marfi, Gari Piterson
foto: Boris Pejović

Čestitao je Milatoviću na "impresivnoj pobjedi" na predsjedničkim izborima dodajući da u SAD ne mogu očekivati toliku razliku u rezultatu.

Piters je takođe čestitao Milatoviću poručivši da su tu da bi ojačali odnose SAD i Crne Gore.

"Puno naših investitora vidi šanse na ovim prostorima, ali ima tu izazova u vladavini prava. Treba se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala. Druga stvar o kojoj smo danas pričali jeste sajber bezbjednost i to moramo ojačati jer napad na jednog je napad na sve nas", poručio je Piters.

Na pitanje da li je napravio otklon od Otvorenog Balkana, jer ga nije pomenuo u inauguracionom govoru, Milatović je odgovorio da je bio jasan i da je pomenuo Berlinsku inicijativu kao i da je dobrodošla svaka inicijativa koja ima za cilj integracije država regiona.

Marfi je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je bilo napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su spremni da pomognu.

"“Neki akteri su privedeni licu pravde. Vrlo nam je stalo da budemo partneri. SAD su ovdje kao partneri. Ovo je zemlja koja ide u pravom smjeru. Predsjednik je kazao da je to prioritet", rekao je Marfi.

Milatović je kazao da je senatore dodatno upoznao sa primjerima koji su evidentni u smislu da su neke institucije bile pod nekom vrstom šape organizovanog kriminala i korupcije, pominjući primjer bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

"“Primjer Vesne Medenice, gospodina Blaža Jovanića, ostali ljudi iz SDT i Uprave policije koji su dobili mandat da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, a koji su suštinski bili dio organizovanog kriminala i korupcije. Zalažem se za Crnu Goru u kojoj se to više nikada neće desiti”, kazao je Milatović.

Najavio je da će već sjutra svi nosioci izbornih lista dobiti poziv za sastanak u ponedjeljak.

Milatović i američki senatori, Kris Marfi, Gari Piterson
foto: Boris Pejović

"“Svi nosioci izbornih lista dobice poziv za sastanak sa mnom u ponedjeljak gdje ćemo kmati priliku da pošaljemo poruku da je crnogorsko društvo zrelo da ima demokratske izbore i gdje Crna Gora izborna volja građana biti ispoštovana. Politički dijalog ću početi u ponedjeljak, a nastaviću ga i nakon izbora", rekao je Milatović.

Sto se tiče zakona koji nijesu potpisani, Milatović je kazao da radi sa svojim pravnim timom.

"Razumijem da su ustavni rokovi prošli, a rekao sam da ću se ponašati u skladu sa Ustavom, zakonima i moralnim načelima", rekao je Milatović.

Odgovarajući na pitanje da li se slaže sa ocjenom iz izvještaja Freedom House-a da je Crna Gora nazadovala po pitanju demokratije, senator Piters je rekao da nije vidio izvještaj.

Poručio je da se ne treba vraćati u prošlost i treba gledati u budućnost.

"Kada dođemo do izbora vidjećemo šta će nova vlast raditi u budućnosti. Da se zajedno borimo za slobodne medije i vladavinu prava, slobodno pravosuđe i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kazao je.

Bonus video: