Raščanin Radičević: Borba protiv nasilja mora da bude jedan od ključnih prioriteta

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrada (SD) i kandidatkinja na koalicionoj listi "Zajedno" predstavila set mjera predviđenih izbornim programom navedene koalicije, koje se odnose na problematiku nasilja u društvu, sa posebnim fokusom na vršnjačko nasilje, rodno zasnovano nasilje...

1236 pregleda 0 komentar(a)
Raščanin Radičević, Foto: Socijaldemokrate
Raščanin Radičević, Foto: Socijaldemokrate

Borba protiv nasilja mora da bude jedan od ključnih prioriteta, odnosno da kao društvo moramo reći nasilju veliko i odlučno - ne, poručila je Ivana Raščanin Radičević, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrada (SD) i kandidatkinja na koalicionoj listi "Zajedno" na parlamemntarnim izborima 11. juna.

Kako SD navodi u saopštenju ona je predstavila set mjera predviđenih izbornim programom navedene koalicije, koje se odnose na problematiku nasilja u društvu, sa posebnim fokusom na vršnjačko nasilje, rodno zasnovano nasilje...

U tom smislu, kako piše u saopštenju, jedna od predviđenih mjera odnosi se na osnaživanje kadrovskih kapaciteta vaspitno-obrazovnih ustanova-stručnih timova, kao i ustanova socijalnog staranja većim brojem socijalnih radnika/ca, psihologa i pedagoga.

"Predloženo je i angažovanje zaštitara-asistenata u sprečavanju nasilja i vandalizma u određenim školama koje imaju najviše problema, kreiranje i sprovođenje edukativnih programa za roditelje, značajno povećanje finansiranja različitih vannastavnih aktivnosti (sportskih, kulturnih…) sa ciljem kreiranja organizovanog pristupa pozitivnim aktivnostima i ispunjavanja slobodnog vremena kvalitetnijim sadržajima ,što bi u značajnoj mjeri preveniralo različite vrste neprihvatljivog ponašanja", navodi se.

"Ne možemo i ne smijemo da žmurimo pred signalima koji nam dolaze od mladih, jer oni u značajnoj mjeri oslikavaju društvenu realnost i upozoravaju na moguće dugoročne posljedice po stabilnost društvene zajednice", rekal je ona.

Osim toga, kako su naveli, u programu koalicije Zajedno predviđena je i revizija svih dozvola i kontrola načina držanja oružja, uz obavezu redovnih godišnjih ljekarskih pregleda za vlasnike.

Takođe, dodaju, predviđena je i veća podrška postojećim skloništima za žrtve nasilja, kao i otvaranje novih u gradovima koji ne pružaju ovu vrstu usluga; obezbjeđivanje osnovnog paketa socijalnih i finansijskih usluga žrtvama, dok ne steknu samostalnost - na principu od pomoći do samopomoći.

Raščanin Radičević navodi i da je programom navedene koalicije predviđena i izmjena postojeće legislative kako bi se zakonom prepoznala i adekvatno kaznila djela poput femicida, psihičkog nasilja, nasilja nad starijim licima, vršnjačkog nasilja...

"Sve ovo što se dešava ukazuje da je posljednji alarm za brojne segmente sistema, čija je obaveza da kroz sinhronizovano djelovanje daju učinkovit odgovor na problematiku sve izraženijeg nasilničkog ponašanja. Tu mislim i na resor obrazovanja, socijalnog staranja, zdravstva, policije, tužilaštva, sudstva i dr. Definitivno, dosadašnji odgovor institucija sistema nije adekvatan ni kada je upitanju edukacija i prevencija koja je ključna, ali i kada se radi o represiji", zaključila je Raščanin Radičević.

Bonus video: