Bogdanović: Izvještaj Fridom hausa govori da su nove vlasti ostvarile značajno bolje rezultate od vlasti DPS-a

Smatra da rezultati istraživanja svjedoče o intenzitetu silazne putanje na koju je Crnu Goru u posljednjoj četvrtini svoje apsolutne vlasti stabilno usmjerila DPS

6004 pregleda 81 reakcija 40 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Iz izvještaja Fridom hausa se vidi da je Crna Gora na dobrom putu. Podaci jasno prikazuju u svim komponentama po kojima se procjenjuje stanje demokratije u različitim zemljama da su nove vlasti ostvarile značajno bolje rezultate od vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), osim u oblasti razvijenosti građanskog društva na čemu moramo svi zajedno intenzivno da radimo, rekao je kandidat na listi "Aleksa i Dritan - HRABRO se broji" Boris Bogdanović.

On kaže da se prema podacima vezanim za Crnu Goru i vlasti koje su stupile na dužnost polsije izbora 2020. vidi da su se iste suočile sa teškim poslom zaustavljanja snažnog strateškog trenda nazadovanja koji je bio izrazit u posljednjih sedam godina vlasti DPS-a.

Bogdanović ističe da su nove vlasti ostvarile značajno bolje rezultate od DPS-a u svim komponentama po kojima Fridom haus procjenjuje stanje demokratije, osim u oblasti razvijenosti građanskog društva.

"... koje je u Crnoj Gori tradicionalno jako, te u oblasti borbe protiv korupcije za koju mjerenje učinka podrazumijeva i uspješno okončanje sudskih procesa, što je period koji prevazilazi jednogodišnje ili dvogodišnje intervale. Jedina komponenta u kojoj je zabilježen nazadak je demokratska državna uprava, oblast u koju spada i pitanje funkcionisanja Ustavnog suda, na koje je i DPS sa saveznicima imala uticaja usljed nužne dvotrećinske većine za popunjavanje tog suda", kaže Bogdanović.

Smatra da rezultati istraživanja svjedoče o intenzitetu silazne putanje na koju je Crnu Goru u posljednjoj četvrtini svoje apsolutne vlasti stabilno usmjerila DPS, "te o nužnosti da se poslije očiglednog dramatičnog usporavanja tog trenda poslije 2020. godine pređe u fazu mjerljivog i stabilnog uspona, to jest poništavanja učinka prethodne dugotrajne vlasti".

"Za to nije dovoljno da građani kazne tu bivšu vlast, već je nužno da birajući novu izbjegnu davanje povjerenja onima koji bi podjele među njima sprovodili po naizgled drugačijem identitetskom obrascu, ali i da se po svaku cijenu odupru pokušajima da se stari stranački monopol demagoškim putem zamijeni novim. Jer niko ne može i ne smije sam rješavati probleme Crne Gore".

Bogdanović poručuje da Demokrate ne pristaju na manipulaciju podacima i zlonamjerno plasiranje informacija kako je poslednje tri godine došlo do pogoršanja situacije u zemlji jer to nije istina niti u jednom segmentu.

"Sigurno je da se nije puno toga niti dotaknulo, a kamoli popravilo, ali je najsigurnije da ništa, ali baš ništa nije nazadovalo", zaključio je on.

Bonus video: