Marojević: Ne dozvoliti da se istorija ponovi i jedna partija ima nekontrolisanu vlasti

Danas, smatra on, imamo obećanja onih koji nisu bili dio istorijske pobjede, koji su došli na krilima te pobjede, ne prljajući se i prezirući one koji su je ostvarili

2602 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Radnička partija
Foto: Radnička partija

Izbori koji će se održati 11. juna neće nositi epitet "istorijski", jer je istorija ispisana 30. avgusta. 2020. godine. Tada je počeo pad režima koji je okončan predsjedničkim izborima.Taj režim je odvezao do kraja svog puta, često na "ler" poguran od raznih prijatelja, ali i neprijatelja Crne Gore, rekao je Predrag Marojević, član Stručnog savjeta Radničke partije.

Marojević poručuje da ne treba dozvoliti da se istorija ponovi i da jedna partija ima nekontrolisanu vlasti i "poveze sa sobom one koji su odvezli svoje".

On objašnjava da je bivši režim stvorio ogroman broj modernih robova kroz decenijski rad za male zarade i dužničko ropstvo kroz konstantnu kreditnu zaduženost običnog čovjeka da pokuša da preživi mjesec uz redovno mjerenje patriotizma, pogotovu datumima državnih praznika ili izbora.

"Kada su potrošeni novci i povjerenje od partnera sa Istoka, okrenuli su se Zapadnim i partnerima i vrijednostima i novcima. Zamalo da se zaboravi šta je stara i tradicionalna Crna Gora, za koju su se DF i Radnička partija borili godinama. Ipak, 30. avgust je dao nadu da se možemo vratiti korjenima, poštujući i Istok i Zapad, ali da znamo ko smo i čemu težimo, a da nas tome ne uče mnogobrojni, koji su plaćeni za to kroz takozvane projekte ili samo jedan projekat: zbuni bližnjeg svog, radi interesa svog", rekao je Marojević.

Danas, smatra on, imamo obećanja onih koji nisu bili dio istorijske pobjede, koji su došli na krilima te pobjede, ne prljajući se i prezirući one koji su je ostvarili.

"Oni i njihovi inostrani mentori žele da odrede ko može, a ko ne može u novu Vladu. Čak i to bi bilo podnošljivo, da se ne ide do krajnjih granica da se vrijeđa inteligencija običog covjeka, ali i zloupotrebljava što je taj čovjek željan normalnog života. Mi moramo biti neka vrsta korektivnog faktora kolektivnom ekonomskom ludovanju, jer nijesmo djeca željna igračaka koje su decenijama posmatrala kroz izlog prodavnice. Nije cilj polomiti izlog, već ući i platiti igračke", kaže Marojević.

On tvrdi da su kao pobjednici prethodnih parlamentarnih izbora bili ucjenjeni da ne uđu u vlast, nakon čega im je ponuđeno da bezuslovno glasaju prvu verziju programa Evropa sad.

"Metod je bio:kako ćete pred narod izaći, ako nam ne date blanko povjerenje i glasate da narod ima više? Sada imamo turbo verziju programa Evropa sad 2.0.,a mi postavljamo pitanje:kako ćete Vi pred narod ako je ponuda da sad ima više,a odmah sjutra manje ili nimalo? Postoji neko "sa Zapada" ko se zove MMF i služi da se plaše neodgovorni eksperti sa neodgovornim razmišljanjem, da ne kažemo populističkim. Politička odgovornost je minorna u odnosu na štetu koja se može izazvati i to je glavni razlog iz kog se postavlja jasno pitanje:kako može da se ima više, a radi manje? Bajka ili bankrot", kaže Marojević.

Marojević smatra da je prva verzija programa dijelom uspjela zbog toga što se smanjilo nenamjensko trošenje sredstava iz budžeta, potkradanje sopstvenog naroda, uz smanjenje rada na crno, kroz ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, čime se stimulisalo prijavljivanje radnika.

"To je dovelo do "povećanja" zaposlenosti, ali i problema u funkcionisanju Fonda za zdravstvo. Naravno, smanjenje stope nezaposlenosti je kategorija koju prisvajaju eksponenti programa, iako je to logičan slijed događaja, dok problem Fonda su izazvali drugi, jer ovi nijesu bili u Vladi. Stanite malo, jer se i mi bavimo analizama, pa smo i glasali za taj program nakon prihvatanja sopstvene sumnje u punjenje Fonda zdravstva, da ipak prevagne povećanje plata u korist svih građana Crne Gore".

Pita da li je Fond PIO sada turbo pogon za Evropa sad 2.0.

"Ako bruto postane neto plata ili približno tome, kako će narod živjeti predviđenih 150 godina. Šalu na stranu,i prvom verzijom programa su ugroženi penzioneri jer rast penzija je minimalan, a ovom verzijom bi vremenom gotovo ukinuli penzije. Naravno, besomucčno zaduživanje nije valjda opcija, jer ima svoj kraj, a ekspert se ne bi bavio time. Zato je i ekspert. Toga nema u Japanu, da ne kažemo Singapuru. Pozivamo javno da se prezentuje način, jer niko ko misli dobro svom narodu ne bi odbio da tom narodu bude bolje. Dokazali smo da smo uz svoj narod nebrojeno puta. Razlika je u cilju kratkoročnom ili dugoročnom, za ove izbore ili za više ciklusa i generacija. Za budućnost Crne Gore", zaključio je Marojević.

Bonus video: