Glavni grad i Normandija jačaju odnose i saradnju

"Postoji veliko interesovanje i spremnost i vjerujem da ćemo vrlo brzo preduzeti konkretne korake kako bismo i na taj način dali doprinos unapređenju ukupnih odnosa između Francuske i Crne Gore", poručila je gradonalnica Podgorice Olivera Injac

1307 pregleda 3 komentar(a)
Injac i Moran, Foto: PG Biro
Injac i Moran, Foto: PG Biro

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednik regije Normandija Erve Moran (Hervé Morin) potpisali su Pismo o namjerama u cilju jačanja odnosa i saradnje između Glavnog grada i pomenute francuske regije.

"Prepoznajući zajedničke interese regije Normandija i Glavnog grada Podgorica, kao i značajan broj mogućnosti za saradnju u oblasti obrazovanja, turizma, kulture, administracije i ekonomije, ovaj vid formalizovanja saradnje doprinijeće izgradnji dugoročnih odnosa", navodi saopštenju Glavnog grada.

Injac je istakla kako je veliko zadovoljstvo što imaju priliku da organizuju ovakvu posjetu i razgovaraju o potencijalnim oblastima saradnje.

"Postoji veliko interesovanje i spremnost i vjerujem da ćemo vrlo brzo preduzeti konkretne korake kako bismo i na taj način dali doprinos unapređenju ukupnih odnosa između Francuske i Crne Gore", rekla je Injac nakon sastanka.

Olivera Injac, Erve Moran
foto: PG Biro

Kako navode, Pismo o namjerama ima za cilj da definiše eventualne zajedničke aktivnosti koje mogu rezultirati novim inicijativama, kako bi se razvio zajednički program razmjena ekspertize u različitim oblastima i budućim zajedničkim aktivnostima.

Dodaju da je predsjednik francuske regije Normandija rekao kako očekuje veoma dobru saradnju i da je privredni potencijal veliki, a to znači itekako veliki prostor za povezivanje kompanija i širenje saradnje u brojnim oblastima.

"Moran je posebno naglasio saradnju na polju obrazovanja, odnosno razmjene studenata i saradnje sa univerzitetima. Takođe, uputio je poziv predstavnicima Glavnog grada da učestvuju u Forumu za mir koji se organzuje u septembru ove godine, a koji će biti sjajna prilika za konkretizovanje planova i dalju saradnju", zaključuju iz Glavnog grada.

Bonus video: