Radulović: Medojević će se odazvati pozivu na sastanak kod Milatovića

"Predsjednik PzP-a je potvrdio svoje prisustvo na sastanku u ponedjeljak. On će prezentirati svoje viđenje kojim putem Crna Gora, na jedan dinamičan reformski način, treba da ide ka EU"

10310 pregleda 4 komentar(a)
Radulović, Foto: Biljana Matijašević
Radulović, Foto: Biljana Matijašević

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević odazvaće se pozivu na sastanak kod novog predsjednika države Jakova Milatovića, koji je zakazan za ponedjeljak.

To je na konferenciji za novinare rekao zamjenik predsjednika PzP-a i šef Poslaničkog kluba Branko Radulović.

"Predsjednik PzP-a je potvrdio svoje prisustvo na sastanku u ponedjeljak. On će prezentirati svoje viđenje kojim putem Crna Gora, na jedan dinamičan reformski način, treba da ide ka EU", kazao je Radulović.

On je rekao da se nada da će rezultat tog skupa biti jedan partijski dogovor na koji način će biti demontirati "mafiokratski sistem", intenzivirati reforme i kako što prije i dinamičnije eliminisati sve greške iz posljednjeg izvještaja Evropske komisijie "i doći do jednog velikog fronta koji će biti evropski i reformski".

Milatović je sazvao politički dijalog za 29. maj, na koji je pozvao predstavnike stranaka i građanskih lista koje učestvuju na parlamentarnim izborima, navodeći da je cilj unapređenje političkog ambijenta, jačanje povjerenja u izborni proces i razgovori o ključnim temama za dalji razvoj države.

Sastanak je zakazan dvije sedmice pred parlamentarne izbore 11. juna ove godine, a najavljeno je da će dijalog biti intenziviran nakon njihovog održavanja.

"Što se tiče predsjednika Milatovića, Branka Bošnjak i ja smo uvijek bili pošteni saradnici i 41. i 42. Vlade i uvijek smo nudili rješenja i imali korektnu saradnju sa gospodinom Milatovićem i prije inauguracije. Nadam se da će i funkcija predsjednika države i predsjednika Skupštine i Vlade, zajedno sa reformskom vladom, zajedno sa institucjama i civilnim sekotorom biti u potpunoj sprezi kada su u pitanju ove najvažnije nekolike stavke", kazao je Radulović.

On je na pitanje novinara da li kao predsjednik jednog poslaničkog kluba osjeća odgovornost što je raspuštena Skupštine uzalud usvajala zakone koje ni Milatović neće da potpiše, odgovorio da je "čistog obraza".

"Vjerujte mi svi moji predlozi su se odbijali o zid. Da je prošao naš nacrt i predlog o Skupštini, Vladi i predsjedniku države, ne bi bio vakuum u životu i funkcionisanju institucija", rekao je Radulović.

Odgovarajući na pitanje o zakonima koji su usvojeni u Skupštini u periodu nakon što je bivši predsjednik Milo Đukanović raspustio parlament ukazom, Milatović je sinoć za RTCG rekao da su prošli zakonski rokovi za potpisivanje tih zakona.

Radulović je pozvao Milatovića da još jednom preispita odluku jer, ako je u pitanju dosadašnja praksa, ti zakoni će stajati još nekoliko mjeseci, dok se završe izbori i formira vlada.

"Sve će biti vraćeno poništeno i doći će na razmatranje sljedećoj vladi. Da li će im se svidjeti ili ne, da li će ih mijenjati ili ne, ne znam. Ali ovo je praksa zato što nemamo zakonsku regulativu. Kada će doći na red neke prioritetne stvari koje traže rješenje ne znam, neka još jednom preispita svoj stav, on ne leži u dosadašnjoj praksi već leži u praksi starog predsjednika države, ne bih volio ni u jednom momentu kontinuitet", poručio je Radulović.

Bonus video: