Đurović: Naša vrata ostaju otvorena za prijateljski ukrajinski narod

Predsjednica Skupštine razgovarala sa Olegom Gerasimenkom, ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori

2985 pregleda 5 komentar(a)
Đurović i Gerasimenko, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović i Gerasimenko, Foto: Skupština Crne Gore

Naša vrata ostaju otvorena za prijateljski ukrajinski narod, a podsjetiću i da je Crna Gora, kao prva zemlja van Evropske unije, donijela odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine u trajanju od jedne godine, kao i olakšan ulaz u zemlju iz humanitarnih razloga, poručila je Danijela Đurović, predsjednica Skupštine.

Kako se navodi u saopštenju iz crnogorskog parlamenta, ona je to rekla tokom sastanka sa Olegom Gerasimenkom, ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori.

"Đurovićeva je naglasila da Crna Gora i Ukrajina u kontinuitetu njeguju odlične prijateljske odnose što je rezultiralo snaženjem saradnje u mnogim oblastima, kao što su turizam, privreda, kultura i obrazovanje", navodi se u saopštenju.

Ona je ponovila, kako piše u saopštenju, da je Crna Gora, na svim nivoima, kako bilateralno, tako i kroz multilateralne formate, osudila sva djelovanja Rusije koja podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i podržala pravo ukrajinskog naroda da slobodno bira put razvoja svoje zemlje.

"U tom kontekstu, pozdravila je i odluku EU o dodjeljivanju statusa kandidata za članstvo Ukrajini", kažu iz parlamenta.

Danijela Đurović, Oleg Gerasimenko
foto: Skupština Crne Gore

Kako navode, Gerasimenko je zahvalio Đurovićevoj na podršci koju je bezrezervno pružala Ukrajini od samog početka ratnih dešavanja.

"On je pozdravio usvajanje Rezolucije kojom je Skupština Crne Gore osudila rusku vojnu invaziju na njegovu zemlju. Upoznavši predsjednicu Đurović sa naporima koje Ukrajina preduzima kako bi postala članica NATO-a i Evropske unije, ambasador Gerasimenko je istakao da očekuje da će se nedvosmislena podrška Crne Gore nastaviti kako bi njegova zemlja što prije postala ravnopravna članica ovih organizacija", dodaju u saopštenju.

Iz Skupštine zaključuju da su se sagovornici saglasili da je u Ukrajini neophodno što prije postići mir kako bi nastavila svoj put kao demokratska i prosperitetna država.

Bonus video: