Brahić: Vraneš nastoji da Bošnjake i Muslimane u Pljevljima učini građanima drugog reda

Isključivanje Bošnjaka i Muslimana iz upravljačkih struktura u Pljevljima nedopustiva je diskriminacija na nacionalnoj osnovi, kazala je kandidatkinja sa poslaničke liste "Zajedno"

7947 pregleda 19 komentar(a)
Amina Brahić, Foto: DPS
Amina Brahić, Foto: DPS

Amina Brahić, članica Predsjedništva Savjeta mladih Demokratske partije socijalista i kandidatkinja poslaničke liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković“, kazala je da je isključivanje Bošnjaka i Muslimana iz upravljačkih struktura u Pljevljima, od strane nove lokalne vlasti, iznenađenje samo za naivne.

Brahić je u saopštenju navela da se radi o "nedopustivoj diskriminaciji na nacionalnoj osnovi", te ocijenila da predsjednik Opštine Dario Vraneš nastoji da Bošnjake i Muslimane u Pljevljima učini građanima drugog reda.

"Jednodnevna predstava postavljanja bošnjačke zastave na zgradu Opštine Pljevlja režirana od strane novoizabranog predsjednika Vraneša je jeftin politički marketing za naivne da će nova lokalna vlast u Pljevljima napraviti suštinske poteze prilikom uključivanja bošnjačko-muslimanskog stanovništva u rad lokalnih institucija u Pljevljima. Ovo ne čudi, a posebno pri činjenici da je Stranka pravde i pomirenja, čiji inicijalni sastav čini nekolicina Bošnjaka iz našeg grada, najavila koaliranje sa aktuelnim nositeljima lokalne vlasti", navodi se u saopštenju.

Brahić je dodala da su osveštavanje opštinske zgrade i postavljanje zastave-trobojke na zgradu Opštine logičan slijed postupaka predsjednika Opštine, Darija Vraneša koji, kako je kazala, "nikada nije opovrgnuo autentičnost snimka na kojem sa nekoliko osoba iz vozila prati autobus koji iz Sarajeva stiže u Pljevlja na dan izbora uz propratne povike: 'dolaze Turci' i 'snimi im face'”.

“'Evo me ispred autobusa sam, autobus iz Sarajeva pun Turaka stigao, evo ga snimam' je rečenica koja je postala asocijacija na doktora medicine koji je studije završio u Istočnom Sarajevu, a kojem je povjereno da bude prvi čovjek Pljevalja, grada koji je sazdan na temeljima u koje su Bošnjaci i Muslimani utkali svoju tradiciju, kulturu i znanje", dodaje Brahić.

Podsjeća da je predloženo 37 kandidata za članove savjeta i odbora direktora u javnim lokalnim preduzećima u Pljevljima među kojima nema niti jednog Bošnjaka ili Muslimana.

"Ostaci struktura Demokratskog fronta, Pokret 'Evropa sad', SNP, Demokrate i URA su pokazali dosljednost u aktivnostima predsjednika Opštine koji nastoji da Bošnjake i Muslimane u Pljevljima učini građanima drugog reda. Ipak je vrijeme majstorsko rešeto, a pljevaljska čaršija ne trpi primitivizam i klerikalne mjere pa će kako u istoriji, tako i danas nakon sunovrata nacionalističkih ideja Pljevlja biti još više svoja i slobodna", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: