Ujedinjuju Srbiju za Vučića

Iz Crne Gore pozvani i prisustvovali Vučićevom protestu jedino Mandić i Knežević, ostali nijesu bili pozvani a tvrde da ne bi ni išli

43783 pregleda 460 reakcija 91 komentar(a)
Knežević i Mandić, Foto: Luka Zeković
Knežević i Mandić, Foto: Luka Zeković

Iako je u toku predizborna kampanja za parlamentarne izbore 11. juna, lideri koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević i Andrija Mandić prisustvovali su sinoć u Beogradu skupu “Srbija nade”, koji je organizovala Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Skup najavljen kao pokušaj ujedinjenja Srbije i potvrde da ta zemlja “ima budućnost”, u stvari je odgovor na proteste “Srbija protiv nasilja”, na kojima je učestvovalo desetine hiljada ljudi, a nakon dva masovna ubistva u toj zemlji. Ti protesti se održavaju petkom, ali je jučerašnji pomjeren za večeras zbog skupa SNS-a.

Zahtijeva se zatvaranje televizija sa nacionalnom frekvencijom koje, kako se navodi, promovišu nasilje, poput televizija Pink i Happy, ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa bezbjednosne agencije Aleksandra Vulina, hitno ukidanje rijaliti programa, zamjena članova savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije.

Vučić je proteste opozicije ocijenio kao pokušaj zloupotrebe tuge i “uništenja svega srpskog”, odnosno vitalnog nacionalnog interesa.

On je najavio da će na skupu govoriti kao predsjednik države, a ne kao lider stranke i ponuditi nova rješenja i dijalog sa onima koji misle drugačije. On je rekao da skup nije miting SNS-a, niti kontramiting, jer je jedini zakazan za taj dan, prenio je N1.

Da li će ići na miting, “Vijesti” su juče pitale partije i udruženja koja podržavaju politiku Aleksandra Vučića. Mandić i Knežević nijesu odgovorili, a TV Vijesti je objavila da su oni pozvani na skup.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je “Vijestima” da on nije dobio poziv, niti ga je očekivao.

“Pozive sam dobijao i gotovo uvijek se odazivao kada su u pitanju jubileji, obilježavanje državnih i vjerskih praznika, godišnjice ili susreti političkih prvaka koji zastupaju između ostalog i srpska nacionalna prava. Nikada nisam bio ni na jednom političkom skupu ili protestu, opozicije ili vlasti, u Srbiji”, kazao je Danilović.

Ni predstavnici Prave Crne Gore, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno iz te partije, nijesu otputovali nepozvani, a kažu i da ne bi jer ne žele da se miješaju u unutrašnje stvari druge države.

U Beograd nije pošao ni predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović. Za “Vijesti” je kazao da ne ide u Beograd, ali da podržava SNS.

Prema nezvaničnim informacijama, na mitingu nijesu učestvovali ni predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP), dok iz Slobodne Crne Gore Vladislava Dajkovića nijesu odgovorili na pitanja.

Radio Slobodna Evropa objavio je da je za dolazak na Vučićev miting organizovan besplatan prevoz, kao i da postoje obaveze zaposlenih da prisustvuju.

Srbijanski mediji objavili su da je udruženje “Mir, sloga, stabilnost” iz Skoplja organizovalo odlazak u Beograd na miting da bi pružilo podršku Vučiću, kao i da se očekuju predstavnici Republike Srpske koji su i javno podržali predsjednika Srbije.

“Vijestima” je rečeno da će pored Mandića i Kneževića u Beograd ići i omladina Nove i Demokratske narodne partije.

Nemanja Nenadić iz Transparency Srbija rekao je juče za N1 da bi dva do tri miliona mogao da košta Vučićev sinoćnji skup, zavisno od toga da li učesnici zaista dobijaju neku naknadu za prisustvo.

Ako postane premijer prvo bi povukao priznanje nezavisnosti Kosova

Milan Knežević sinoć je u Beogradu, kako je rekao, pozdravio “nedjeljivi srpski narod”, rekavši da želi prenijeti pozdrave iz “bratske Crne Gore”, ali i kazao da više nije siguran da se ona tako zove, “već da su joj dali ime ‘ambasadoristan’”.

“Poručili su nam ambasadori i ambasadorke da nema potrebe da nosimo svoje glave i mislimo njima, jer će oni to činiti umjesto nas... Kada dođu izbori u Crnoj Gori onda se raspisuju tenderi za ministre i premijera. Osnovno je pravilo da ne važi broj osvojenih glasova, već treba da prođete ambasadorski test i tender, da više niste Srbin, da priznajete lažnu UČK tvorevinu, da se odreknete srpskog jezika i Srpske pravoslavne crkve, i da se pospete pepelom da ste genocidan narod”, kazao je Knežević.

Rekao je da u Crnoj Gori postoje oni nikad neće priznati “lažnu državu Kosovo” i da bi, ako postane premijer, prvo povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

Bonus video: