Tvrde da su predstavnice liste “Mi možemo“ dobile otkaz zbog angažmana u tom pokretu

"Posmatračkoj misiji OSCE/ODIHR predočeno je da su političke partije u povlašćenom položaju kada je u pitanju proces kandidovanja u odnosu na građanske pokrete i grupe birača koje su diskriminisane i neprepoznate u praksi kao pravni subjekt koji ima pravo po Zakonu da učestvuje u izbornom procesu", navodi se u saopštenju

5108 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka liste “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!“ sa predstavnicima OSCE/ODIHR, Foto: Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru
Sa sastanka liste “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!“ sa predstavnicima OSCE/ODIHR, Foto: Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru

Predstavnici liste “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!“ tvrde da su pojedine predstavnice te liste dobile otkaz na poslu zbog svog angažmana u tom pokretu, što je, kako su kazali, "nedopustivo u demokratskim društvima kakva bi Crna Gora trebala biti".

"Predstavnici liste su održali su sastanak sa predstavnicima posmatračke misije OSCE/ODIHR, i ukazali im na administrativne barijere i poteškoće na koje je Pokret nailazio u procesu kandidovanja svojih predstavnika za parlamentarne izbore, od strane državnih organa - područnih jedinica MUP- a u dijelu izdavanja potvrda neophodnih za kandidate na izbornoj listi", navodi se u saopštenju.

Dodali su i da je posmatračkoj misiji OSCE/ODIHR predočeno da su političke partije u povlašćenom položaju kada je u pitanju proces kandidovanja u odnosu na građanske pokrete i grupe birača koje su diskriminisane i neprepoznate u praksi kao pravni subjekt koji ima pravo po Zakonu da učestvuje u izbornom procesu.

Prema njihovim riječima, ukazano je da su pojedine kandidatkinje sa liste “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!” dobile otkaz sa radnog mjesta zbog svog građanskog angažmana u pokretu građana što je "nedopustivo u demokratskim društvima kakva bi Crna Gora trebala biti".

"Dodatno je ukazano da lista ima 60% žena na listi koje su spremne da se aktivno uključe u procese političkog odlučivanja i da je baš iz tog razloga neprihvatljivo da u procesu kandidovanja nailaze na nerazumijevanje državnih organa koji ih sprečavaju da ostvare svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava", kazali su iz ove izborne liste.

Predstavnici liste, kako su kazali, su zahvalili predstavnicima misije OSCE/ODIHR na razumijevanju i njihovom objektivnom sagledavanju iznesenih problema kao i izvještavanju u praćenju predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora, koje daje sigurnost svim učesnicima izbornog procesa da će isti biti sproveden u skladu sa zakonom i dobrom EU praksom.

Bonus video: