Raščanin Radičević: Ministarstvo prosvjete je izgleda krenulo u akciju "Svi u vrtić-ko ima da plati"

"Jednaka mogućnost za upis i dostupnost dječjih vrtića dio je političkog programa našeg djelovanja, jer smatramo da je ključna uloga države u osiguravanju društvene brige za djecu"

8447 pregleda 1 komentar(a)
Raščanin Radičević, Foto: Socijaldemokrate
Raščanin Radičević, Foto: Socijaldemokrate

Poskupljenje osnovnih životnih namirnica, ali i generalno troškova života, od početka godine uzrokovalo je brojne probleme, naročito kada se radi o ekomskoj održivosti cjelokupnog sistema u Crnoj Gori, uključujući i javne predškolske ustanove, saopštila je predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i kandidatkinja na listi "Zajedno! za budućnost koja ti pripada", Ivana Raščanin Radičević.

"I umjesto da nađe način da sistem bude održiv i olakšaju život građanima, koji su uveliko pogođeni potpunim kolapsom institucija, Ministarstvo prosvjete je izgleda krenulo u akciju koja bi se mogla sprovoditi pod novim modifikovanim sloganom "Svi u vrtić-ko ima da plati", sudeći po najavama o poskupljenju, koje su izazvale zabrinutost velikog broja roditelja u Crnoj Gori", istakla je Raščanin Radičević, saopšteno je iz SD.

Ona je dodala da će, prema najavama Ministarstva, cjelodnevni boravak djeteta u jaslenoj grupi državnih predškolskih vrtića od septembra biti 50 eura, dok će roditelji mališana većeg uzrasta plaćati 49 eura.

Raščanin Radičević je kazala da je SD reagovao na najavu povećanja, te da smatraju da povećanje gornje granice cijene za 25% može dodatno da zakomplikuje nedovoljan obuhvat djece koja pohađaju predškolske ustanove

"Umjesto da se bave jačanjem prostornih i kadrovskih kapaciteta u vaspitno obrazovnim institucijama, iz Ministarstva su krenuli u novu akciju udara na džepove građana", kazala je ona.

Prema riječima Raščanin Radičević kada se radi o osiguravanju društvene brige za djecu uloga države je ključna, te je to jedan od programskih prioriteta koalicije "Zajedno! za budućnost koja ti pripada", jer kako je navela, sva istraživanja pokazuju da uključivanje djece u predškolsko vaspitanje i obrazovanje u velikoj mjeri doprinosi sveukupnom razvoju djece, u pogledu socio-emocionalnih vještina i kompentencija, ali i utiče na cjelokupno formiranje ličnosti djeteta.

"Jednaka mogućnost za upis i dostupnost dječjih vrtića dio je političkog programa našeg djelovanja, jer smatramo da je ključna uloga države u osiguravanju društvene brige za djecu. Posebno smo stavili akcenat na subvencioniranje cijene vrtića do 100% za djecu koja potiču iz porodica u riziku", zaključila je Raščanin Radičević.

Bonus video: