UNICEF: Nova vlada Crne Gore da smanji siromaštvo djece i sve oblike nasilja

Mladi reporteri UNICEF-a u Crnoj Gori pozvali su, kako se navodi, sve političke liste na pres konferenciju koja će se održati u Eko zgradi Ujedinjenih nacija 9. juna, dva dana prije izbora

3236 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Logo Unicefa, Foto: Shutterstock
Logo Unicefa, Foto: Shutterstock

Dvije sedmice prije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, UNICEF poziva sve političke aktere, medije, civilno društvo i akademsku zajednicu da se tokom predizborne javne debate fokusiraju na najbolje načine kojim će nova vlada Crne Gore smanjiti siromaštvo djece i sve oblike nasilja, te svakom djetetu poboljšati pristup kvalitetnom obrazovanju i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

To je saopšteno iz kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori.

"UNICEF poziva sve političke aktere i građane da daju prioritet pitanjima prava djeteta. Način na koji će naredna vlada odlučiti da se nosi s ovim pitanjima uticaće na svaku porodicu i svakog dječaka i djevojčicu u ovoj zemlji, i to ne samo u naredne četiri godine, već će to imati dugoročni uticaj na kvalitet njihovog života”, kazao je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

UNICEF će, kako se navodi u saopštenju, raditi s djevojkama i mladićima Crne Gore, njihovim roditeljima, nastavnicima i drugim stručnjacima da bi se prije izbora čuo i njihov glas.

"U danima pred nama biće objavljeno niz saopštenja za medije u kojima će oni iznijeti svoje stavove prema raznim pitanjima prava djeteta kako bi doprinijeli da mediji i političari javnu debatu fokusiraju na ključna pitanja prava djeteta u Crnoj Gori", kazali su.

Fokusiranjem na prijedloge različitih aktera, dodaju oni, u vezi s najboljim rješenjima za probleme iz stvarnog života s kojima se porodice u ovoj zemlji suočavaju svakog dana možemo doprinijeti boljem kvalitetu javne predizborne debate.

"Vjerujemo da će inkluzivna i participatorna javna debata o pitanjima prava djeteta podstaći birače da se vode odgovornošću da glasaju za listu koja se njima učini najboljom za izgradnju Crne Gore koja pruža jednaka prava i mogućnosti svakom djetetu", rekao je Santander, dodaje se u saopštenju.

Mladi reporteri UNICEF-a u Crnoj Gori pozvali su, kako se navodi, sve političke liste na pres konferenciju koja će se održati u Eko zgradi Ujedinjenih nacija 9. juna, dva dana prije izbora.

"Putem društvenih medija i oflajn kampanje oni od svojih vršnjaka iz cijele Crne Gore već prikupljaju pitanja za političare. Žele da svaki kandidat objasni kako će nova vlada, koju bi formirao politički blok koji predstavlja, poboljšati život djece i adolescenata i njihovih porodica u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Neki od nas, dodaju oni, glasaće prvi put na ovim izborima.

"Želimo da donesemo informisanu odluku o tome za koga da glasamo tako što ćemo čuti kako će se nova vlada baviti pitanjima koja se tiču nas – djevojaka i momaka s pravom glasa i onih bez prava glasa", rekao je Radovan Džuver, mladi reporter UNICEF-a u Crnoj Gori.

"Ono što se tiče nas, dodala je Anđela Grujić, tiče se svake porodice u Crnoj Gori i danas i u budućnosti.

Ona dodaje da su mladi prioritet Crne Gore.

"Želimo da znamo kako će nova vlada odgovoriti na naše potrebe", kazala je.

Prema posljednjem popisu, djeca do 18 godina, kako se navodi u saopštenju, čine gotovo jednu četvrtinu populacije Crne Gore.

"Zajedno sa svojim porodicama, oni čine većinu stanovništva Crne Gore. Brojne analize i izvještaji UNICEF-a o djeci u Crnoj Gori posljednjih godina ukazuju na goruće probleme vezane za dječje siromaštvo, nasilje, obrazovanje i zdravlje", saopšteno je iz UNICEF-a.

Jedan od četiri građanina u Crnoj Gori i jedno od troje djece, prema njihovim rijelčima, već žive u riziku od siromaštva.

"Djeca koja žive u ruralnim područjima i na sjeveru generalno su u lošijem položaju od svojih vršnjaka koji žive u urbanim područjima i na jugu zemlje. Djeca koja rastu u siromaštvu suočavaju se s deprivacijom u svim oblastima, a naročito u oblasti obrazovanja, stanovanja, zdravlja i ishrane. Obrazovanje je od suštinskog značaja za izlazak iz začaranog kruga siromaštva. Siromašna djeca pohađaju predškolsko obrazovanje, osnovne i srednje škole u mnogo manjem broju nego njihovi vršnjaci", dodaje se u saopštenju.

Dvije trećine crnogorske djece starosti od jedne do 14 godina doživjelo je, kako su kazali, neki oblik fizičkog kažnjavanja i/ili psihološke agresije od strane odraslog člana domaćinstva u posljednjih mjesec dana.

"Dvoje od troje djece u Crnoj Gori pohađaju osnovne škole koje nemaju dovoljnu infrastrukturu. U osnovnim i srednjim školama u prosjeku je 16 učenika na jedan kompjuter", saopšteno je.

U Crnoj Gori se rodi otprilike 7.000 djece svake godine, dodali su oni i kazali da i uprkos nedavnim naporima da se promijeni praksa u pojedinim porodilištima, nijedno od porodilišta nije u potpunosti po mjeri beba i majki, što je preporučeni međunarodni standard u cilju obezbjeđivanja kvalitetne njege za sve majke i najboljeg početka života za sve bebe.

"Fond Ujedinjenih nacija za djecu, poznatiji kao UNICEF, osnovan je 1946. godine i međunarodni je vodeći izvor pouzdanih podataka i analiza za djecu, koje koristi kako bi se zalagao za djecu i politike koje poboljšavaju njihove živote širom planete. UNICEF sarađuje s vladama u više od 190 zemalja i teritorija širom svijeta kako bi podržao svako dijete da ostvari svoja prava i potencijale, od ranog djetinjstva do adolscencije. Rad UNICEF-a za djecu prepoznat je u Konvenciji Ujedinjenih Nacija o pravima djeteta", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: