Joković: Najoštrije osuđujem akciju nasilja Kurtija kojoj su bili izloženi Srbi na sjeveru Kosova i Metohije

"Pozivam sve relevantne međunarodne aktere da adekvatno reaguju kako bi se spriječilo dalje kršenje prava građana KiM i obezbijedili uslovi za nastavak dijaloga"

8546 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Joković, Foto: Boris Pejović
Joković, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković saopštio je da "najoštrije osuđuje akciju nasilja Aljbina Kurtija kojoj su bili izloženi Srbi na sjeveru Kosova i Metohije".

"Najoštrije osuđujem akciju nasilja Aljbina Kurtija kojoj su juče bili izloženi Srbi na sjeveru Kosova i Metohije. Pozivam sve relevantne međunarodne aktere da adekvatno reaguju kako bi se spriječilo dalje kršenje prava građana KiM i obezbijedili uslovi za nastavak dijaloga", objavio je Joković juče na svom Tviter nalogu, a saopšteno je danas iz SNP.

Policija Kosova je prekjuče, uprkos otporu grupe građana, ušla u opštinske objekte Zvečan, Zubin Potok, a potom i u Leposavić - opštine u kojima većinski žive Srbi.

Kosovska policija se sukobila sa Srbima tokom ulaska nedavno izabranih gradonačelnika iz redova albanske zajednice u zgrade opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je tada da Sjedinjene Američke Države (SAD) oštro osuđuju aktivnosti Prištine koje doprinose eskalaciji tenzija na sjeveru Kosova i pozvao premijera Kosova Aljbina Kurtija da ih odmah obustavi.

Bonus video: