Milatović: Za napredak je važna kohezija oko ključnih pravaca razvoja, to je mnogo veće od parlamentarne većine

"Imali smo konstruktivan sastanak. Dijalog je ključan kako bi se prevazišli neki problemi, posebno uska grla u pravosuđu", rekao je Milatović

32099 pregleda 74 reakcija 29 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da je za napredak neophodan dijalog koji je ključan kako bi se prevazišli neke prepreke koje su trenutno uska grla u razvoju Crne Gore.

Rekao je da je danas otpočeo unutrašnji dijalog sa predstavnicima izbornih lista koje učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna.

Sastanak Milatovića sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima 11. juna održan je danas u Vili Gorica u Podgorici.

"Imali smo konstruktivan sastanak. Unutrašnji dijalog je ključan kako bi se prevazišli neke prepreke, koje su trenutno uska grla u razvoju Crne Gore, posebno u dijelu koje se tiče pravosuđu, ali i dijelu koji se tiče društvene kohezije, održivog ekonomskog modela... Za napredak Crne Gore važna je kohezija oko ključnih pravaca razvoja Crne Gore i to pitanje je mnogo veće od parlamentarne većine", kazao je Milatović novinarima nakon sastanka.

On je dodao da je zaključak da je ova vrsta unutrašnjeg dijaloga važna i važno je nastaviti i održavati je u kontinuitetu i da su se složili da će ovakav sastanak imati odmah nakon izbora, kako bi u fokusu stavili goruća pitanja oko pravosuđa, evropskih integracija, razvoja Crne Gore.

"Posebno što nas čeka izglasavanje sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta, izborno zakonodavstvo", rekao je Milatović.

Na pitanje novinara zašto je organizovao sastanak prije izbora i da li izlazi iz okvira svojih nadležnosti, odgovorio je da je ovo što su počeli mnogo veće od parlamentarne većine i vlade.

"Ovo je fokus na društvenu koheziju u Crnoj Gori koja može doći pokretanjem unutrašnjeg dijaloga", rekao je Milatović.

On je kazao i da treba razdvojiti kohabitaciju od izlaska iz ustavnih ovlašćenja.

"Kohabitacija je dobra jer donosi dodatnu vrijednost i unapređuje demokratski razvoj", kazao je Milatović.

Na pitanje da li će pozvati Vladu na prekid funkcionerske kampanju, odgovorio je da je dobro što se kampanja odvija u ambijentu nikad manjih tenzija, ali je apelovao na sve da pokažu dobru praksu.

"Pozivam da se svi u domenu svojih zakonskih ovlašćenja ponašaju u susret izborima, da dobrim primjerima i praksom pokažu privrženost demokratskom procesu i da ne koriste državne resurse u konteksu parlamentarnih izbora”, kazao je.

Naveo je da je ravnopravan odnos prema svima želio da pokaže time što je pozvao na sastanak sve liste.

Nije želio da komentariše nedolazak predstavnika tri liste.

“To je njihovo demokratsko pravo, građani mogu o tome najbolje da sude, ja svima njima želim sreću na izborima”, naveo je Milatović.

Sastanku sa Milatovićem nijesu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta “Pravda za sve” Vladimir Leposavić.

Bonus video: