Bajović: Prirodna bogatstva Crne Gore ne mogu biti tuđe blago

Zato je, prema njenim riječima, obustavljeno izdavanje koncesija za korišćenje materijala iz vodotoka i zaustavljen izvoz drveta iz Crne Gore, a pooštrava se, kako kaže, kaznena politika za krčenje šuma

3406 pregleda 2 komentar(a)
Bajović, Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore
Bajović, Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore

Socijalistička narodna partija (SNP) ne želi Crnu Goru istrošenih prirodnih resursa, s jedne, i ultrabogatih i nedodirljivih pojedinaca, s druge strane, poručila je kandidatkinja za poslanicu na listi "SNP-Demos - Za tebe" Vesna Bajović.

Pridodna bogatstva, kako ona kaže, ne mogu biti tuđe blago, dodajući da su iz tog razloga "podvukli crtu" ispod onoga što je državni interes i koja imovina ostaje u vlasništvu države, a šta može da se daje u dugoročni zakup.

"U tom cilju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na cijem čelu je SNP, obrazovalo je Operativni međuresorni tim koji je dao veliki doprinos borbi protiv nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska", kazala je Bajović.

Dodala je da su registrovani zagadjivači rijeka, ističući da je plan za narednu godinu preduzimanje niza mjera i radnji koje bi, smatra bajović, dugoročno zaštitili kvalitet vode.

"Obezbijedićemo i reorganizaciju Uprave za šume u novo preduzeće, jer smo predugo svjedočili sječi bez pravila i enormnom bogaćenju pojedinaca", navela je.

Zato je, prema njenim riječima, obustavljeno izdavanje koncesija za korišćenje materijala iz vodotoka i zaustavljen izvoz drveta iz Crne Gore, a pooštrava se, kako kaže, kaznena politika za krčenje šuma.

"Istovremeno, povećana je naplata prihoda od zakonitih koncesija, tako da je već za prvih pet mjeseci ostvareno 14 miliona eura, što je više nego što je bilo predviđeno na ukupnom godišnjem nivou. Aktivna uloga države koja jasno postavlja pravila i štiti ekonomiju od bilo kojih monopola pokazala se kao uslov pravilne i efikasne valorizacije prirodnih i privrednih resursa", rekla je Bajović.

Ona je zaključila da samo tako možemo sačuvati prirodna bogatstva.

Bonus video: